Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

[22.08] [EP] The Blue Whale - Rebirth from the Depths

xydhc

Rekomendowane odpowiedzi

immgBus.png

**Na streamingach dn. 22.08 wpłynął długo wyczekiwany zarówno przez fanów jak i sam zespół, nowy projekt formacji The Blue Whale. Podobnież jak to miało do tej pory miejsce - informacje o płycie pokazywały się stopniowo w okolicy, w formie reklam w komunikacji miejskiej, rozklejanych i rozkładanych plakatów gęsto w różnych częściach ulic miasta i w lokalach.

Okładka wbrew myślom - została stworzona na bazie jednego z rysunków wokalistki, które przygotowywała w związku z prowadzoną w 2024 roku psychoterapią.

Zgodnie z zapowiadaną na koncercie w Dead In Vinewood koncepcją - Anne Wells ogłosiła "Rebirth from the Depths" przedsięwzięciem zamykającym za zespołem rozdział związany z gatunkiem Shoegaze. Dotychczasowe utwory mogły być słyszane przez fanów i zainteresowanych na koncertach zespołu w takich miejscach jak Ocean's Bounty, czy LUCKY STRIKE BOWLING BAR. Były znane fanom, ale doczekały się w końcu ostatecznego wydania.
Krótko przed premierą płyty, ruchy zostały ogłoszone na oficjalnym profilu zespołu na LI.**

[01] Rebirth from the Depths

**Oprócz tego, że numer lekko wraca swoją stylistyką do pierwszych utworów Płetwala, to tym razem pokuszono się o stworzenie wideoklipu, podkreślając jego ogromną wagę w całej składance. Już na wstępie można zauważyć prezentowane dwa oblicza frontmanki - charakterystyczną Anne, znaną obecnie, stabilną i pewną siebie, oraz starą Anne - zagubioną, błądzącą, szukającą szczęścia, miłości, bliskości i bezpieczeństwa. Sam utwór w prostych słowach informuje słuchacza, że wokalistka przeszła trudną drogę do tego, by stać się w pełni sobą. Dzieli się swoimi doświadczeniami, licząc na to, że pomogą i zmotywują potencjalnego słuchacza w podobnej sytuacji.**

images?q=tbn:ANd9GcTneLRBjPuojxQ1oDx47H6

Spoiler

[VERSE]

Wracam... wprost z koszmaru, gdzie nie chciałbyś być...
Spadam... tam, gdzie mrok, tam gdzie smutek nie ma prawa żyć...
Stawiam... (Stawiam...) naprzód mały krok, tutaj szansę będę mieć...
Wracam... by ku gwiazdom, by ku słońcu dłonie wznieść, dłonie wznieść...

To już było, moje piękno skrywał mroczny cień... Ku światłu boli iść po szkle, ja wiem...
Tak to jest; kleisz się z tą miłością mdłą... Boli mocniej, gdy wraz z sercem odrywasz ją...
To już było, moje piękno skrywał mroczny cień... Ku światłu boli iść po szkle, ja wiem...
Tak to jest; kleisz się z tą miłością mdłą... Boli mocniej, gdy wraz z sercem odrywasz ją...

Wracam... wprost z koszmaru, gdzie nie chciałbyś być...
Spadam... tam, gdzie mrok, tam gdzie smutek nie ma prawa żyć...
Stawiam... (Stawiam...) naprzód mały krok, tutaj szansę będę mieć...
Wracam... by ku gwiazdom, by ku słońcu dłonie wznieść, dłonie wznieść...

[02] Storm

**Drugi utwór na liście był przez pewien okres czasu flagowym utworem i najbardziej wpadał w pamięć fanów na koncertach. Pierwszy raz można było go usłyszeć na koncercie formacji w Distortion. Jest jednym z wielu przykładów tego, jak bardzo Anne zależało na wpłynięciu na odbiorcę poprzez mocny, motywujący utwór. Pierwotnie został napisany dla gitarzystki Delight Moonwill, która w tamtym okresie przeżywała swoisty koszmar emocjonalny i bała się pójść na psychoterapię.**

Spoiler

[VERSE 1]

Sztormów nie pokonasz...I fal nie powstrzymujesz...
Czujesz ich siłę...Tą siłą ich dociskasz...
Pędzisz jak huragan...Nic nie powstrzyma Cię...
Posprzątamy razem ten bałagan.

[CHORUS]

My ponad chmurami...Niech deszcz obmyje całe miasto...
Ponad chmurami... wysoko...
My ponad chmurami...Niech z falą szczęścia spłynie smutek...
Ponad chmurami...

[VERSE 2]

Ja tak jak ty szybuję...Czuję we włosach wiatr...
Krople na skrzydłach czuję...Zaleją cały świat...
Powtarzaj głośno slogan...Ja wybaczę wszystkie krzywdy...
Posprzątamy razem ten bałagan...

[CHORUS]

Ponad chmurami...Niech deszcz utopi całe miasto...
Ponad chmurami... wysoko...
My ponad chmurami...
Niech z falą szczęścia spłynie smutek...
Ponad chmurami...

[03] Mess

**Trzeci utwór to swoiste apogeum mrocznych myśli wokalistki. Autorka tworzy wraz z utworami z poprzednich płyt swoisty tryptyk dla swojej depresji, z którą przez te wszystkie lata nie umiała sobie radzić inaczej niż poprzez terapię tekściarską. Ten z kolei był śpiewany przez Anne pierwszy raz podczas Aviation Day w Sandy Shores.**

Spoiler

[VERSE 1]

Błądzę... w świecie niezrozumianym...
Steruje strach przed byciem wyśmianym...

[Chorus]
Pył i błoto, w mojej głowie...Barwi dłonie...
W czerwieni tańczę, w błękicie mórz... tonę...

[Verse 2]
Nie powrócę nigdy w tę stronę...
Chaos; moich myśli złoto...

[Chorus]
Pył i błoto, w mojej głowie...Barwi dłonie...
W czerwieni tańczę, w błękicie mórz... tonę...

Choć się dręczę to ciszy już nie chłonę.. x4

[04] Freefall

**Utwór to swoista kartka z pamiętnika opisująca wspomnianą w pierwszym utworze drugą odsłonę Anne, będącą jednocześnie jej klatką, odgradzającą od świata rzeczywistego. Można określić go jako rozszerzenie piosenki S.O.S, gdyż i tutaj autorka nawiązuje do swojej niemocy, która to niemoc była wykorzystana przez inne osoby. Autorka w dalszym ciągu nie opisuje, kim jest ta osoba, ale stwierdzić łatwo można, że jest to dla niej tak istotny temat, że musiał znaleźć się na składance.**

Spoiler

[VERSE 1]

Sen... to spokój...Jak koszmar...
Nie pozwala zbudzić się...
Pustka... dookoła
Me marzenia zsyła w cień...

[CHORUS]

Ciągnie nurt... w dół...
Ku pustki dnu...
Chcesz bym spoczęła tu...
Dłonie twe... ciągną mnie...
Ku pustki dnu...

[VERSE 2]

Nurt... wciąż rwie...
Nie oderwę się od dna...
A ja marzę by zobaczyć niebo...
Podnieś się... bo ty też masz chęć...
By księżyca ujrzeć blask...

[CHORUS]

Ciągnie nurt... w dół...
Ku pustki dnu...
Dłonie twe... ciągną mnie...
Ku pustki dnu...

Krzyczę choć nikt nie słyszy...

[05] Don't tread on me

**Ostatni utwór składanki powstał w napływie emocji, jakie towarzyszyły Anne, gdy zderzyła się z opiniami innych ludzi na temat pomocy, jakiej przez ten cały czas zespół udzielał różnym organizacjom. Ma to być głos sprzeciwu, który nawoływać ma do nieustannej pomocy tym, którzy najbardziej jej potrzebują - tym, którzy nie są w stanie dźwigać na barkach swoich codziennych problemów. Uczy wrażliwości na krzywdę. Tytuł podkreśla obronny charakter utworu, nawiązując do frazy zawartej na fladze Gadsdena - z charakterystycznym wężem na żółtym tle, gotowym do ataku w przypadku zagrożenia.**

Spoiler

[VERSE 1]
Piękne mam marzenia...
Świat zbawić chcę...
Dobro wyciągnąć z cienia...
Nie depcz mnie, nie depcz mnie...

[CHORUS]
Nie bój się, oddać serce swe...
Zmienić świat...
Nadzieją Ty i ja...

Nie dam zdeptać się...

[VERSE 2]
Są tacy z nas, im runął świat...
"Nie jesteś Chrystusem"... "Należało się..."
Tak jak oni chcesz... dosięgnąć gwiazd...
Dobro wraca... gdy chcą zdeptać je...

[CHORUS]
Zmienić świat...
Nadzieją Ty i ja...

PROMOCJA:

Spoiler

- The Blue Whale na swoich socialmediach ogłasza "śmierć płetwala" poprzez tajemnicze materiały, których zwieńczeniem okazuje się być koncert w Dead In Vinewood, na którym zespół oficjalnie ogłasza zakończenie rozdziału związanego z Shoegaze i prezentuje nowe utwory.
- Na łamach Vision Magazine Anne Wells opowiada o Rebirth from the Depths jako podróży odkrywczej i ważnym zamknięciu rozdziału zespołu
- W dniu premiery i krótko przed nią, na swoich socialmediach zespół ogłasza publicznie dostępność składanki. 
- Za pośrednictwem Los Santos County Metropolitan Transportation Authority, plakaty z informacją o wydanej płycie pojawiły się w komunikacji miejskiej.
- Wykup reklamy w korporacji taksówkarskiej Fast2Bill 

WYDATKI:

SSy:

Spoiler

NAGRYWKI (odbyły się 13.03. W założeniu chcieliśmy zrobić kolaż z logów i screenów z nagranego przez tryb reżyserski materiału, ale w międzyczasie okazało się, że logi maksymalnie trzymają się obecnie tylko 3 miesiące. @Meph był obecny podczas nagrań IC, może potwierdzić, że odbyły się.)

TELEDYSK

DANE:

Spoiler

Link do profilu: https://forum.v-rp.pl/topic/27187-the-blue-whale/ 
Dane postaci: 
Anne Wells @xydhc, Delight Moonwill @Kamikaze Theodosia Harland @Flafi, Mark Harland  @Pol4n
Numer konta: 0296813728

Edytowane przez xydhc

**Hater odsłuchał w SHU na telefonie który przemyciła mu laska (nie ma pojęcia gdzie trzymała ten telefon ale ma pewne podejrzenia) nie słucha takiej muzyki ale myśli że A. Wells to fajna laska więc mówi że git**

Kamikaze i xydhc lubią to

"Nie popełnia przestępstwa, kto dopuszcza się czynu, o którym mowa w § 2, w ramach działalności artystycznej, edukacyjnej, kolekcjonerskiej lub naukowej."
"Gry komputerowe i obrazy mogą być traktowane jako forma działalności artystycznej, zwłaszcza jeśli użycie symboli nazistowskich służy przedstawieniu historycznych wydarzeń, tła fabularnego lub kontekstu narracyjnego. W takim przypadku ich użycie może być uznane za dozwolone, pod warunkiem że nie ma na celu propagowania ideologii faszystowskiej."

**W przerwie od siedzenia przy sprawach służbowych Reina od razu wysłuchała wszystkich kawałków, gdy tylko wyskoczyło jej powiadomienie o dostępności. Cały motyw EPki aż zbyt szczególnie zgrał się z jej obecną sytuacją życiową - w środeczku poczuła dumę z postępów jakie zrobiła Anne i reszta zespołu. Po chwili spokoju przy muzyce, kobieta zabrała się za swoją pracę składając wszystkie dostępne materiały, w celu przygotowania kampanii reklamowej dla ich nowego dzieła.**

xydhc i Kamikaze lubią to