Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

[02.12] [EP] The Blue Whale - Lullaby

xydhc

Rekomendowane odpowiedzi

MepTOZ9.png

**Na portalach streamingowych oraz w okolicznych sklepach muzycznych dn 02.12 wpłynął nowy krążek formacji The Blue Whale. Podobnież jak to miało do tej pory miejsce - informacje o płycie pokazywały się stopniowo w okolicy, w formie niewielkich ulotek, rozklejanych i rozkładanych gęsto w różnych częściach ulic miasta i w lokalach.

Sam album stanowi swoistą klamrę dla przeszłości wokalistki - Anne Wells - której dotychczasowe kroki można było już zauważyć podczas jej aktywności w sieci czy podczas trzech koncertów, które do tej pory promowały wydane na tej płycie piosenki, oraz poprzedni Single Play.
Krótko przed premierą płyty, ruchy zostały ogłoszone na oficjalnym profilu zespołu na LI.**

[01] Lullaby

**Utwór rozpoczynający płytę jest swoistą laurką do matczynej miłości. Już na wstępie można usłyszeć charakterystyczną intonację nawiązującą do śpiewanych kołysanek. Nawiązuje on do beztroskich chwil spędzonych w objęciach rodziców, gdy to wszelki lęk i smutek potrafiły zostać stłamszone przez rodzicielskie ciepło. Przez wiele osób znających autorkę personalnie - uważana za jedną z najlepszych z całej składanki.**

images?q=tbn:ANd9GcTneLRBjPuojxQ1oDx47H6

Spoiler

[VERSE]

Mmmmhhmmmm
....

Gdy strach wielkie oczy ma
Gdzie szukać Cię?
Tak do jej nut jak kryształ cofnąć się chcę
...

Mmmmhhmmmm....

Ocieram moje łzy
Mamo
, powiedz, że to tylko złe sny
Przytul proszę
, nie mów nic tylko nuć...

Mmmmhhmmmm....

Gdy strach wielkie oczy ma...
Gdzie szukać Cię
?
Gdzie mam szukać Cię
?

Twój głos kołysze mnie... x5

[02] BFF

**Drugi utwór jest zdecydowanie krótszy od reszty. Został napisany w przypływie chwili i stanowi krótką wiązankę dla miłości braterskiej. Żywy i wesoły wzbudzać ma pozytywne emocje, a także wyczulić słuchacza na docenianie relacji międzyludzkich - niezależnie od tego, jak wiele waśni może dzielić największych przyjaciół.**

Spoiler

[VERSE]

Choć nie było idylli,
Byłeś przy mnie.
Choć wiele zniosłeś,
To nie zapomnę,
Że jesteś mi jak brat;
To nie zapomnę,
Że ta pustka pełna nas.     x2

[03] Guardian

**Trzecia ścieżka kieruje słuchacza na temat mocy przyjaźni. To w tym numerze autorka odnosi się bezpośrednio do ogromnego wsparcia, jakie otrzymuje człowiek od swoich najbliższych - przyjaciół i znajomych. Utwór był już wcześniej dedykowany, zanim ujrzał światło dzienne. Jest to też pierwszy utwór od długiego czasu, w którym występuje drugi głos - tutaj należący do Victora Petrovica - jednego z członków formacji.**

Spoiler

[VERSE]

Ciągniesz mnie za rękę
...
Jak pisk gromady
, zdejmujesz samotności mękę
Czuję spokój
, dopóki płyniemy razem.

Od mrocznych głębin mnie osłaniasz
Swoimi anielskimi skrzydłami wesoło machasz
Los zesłał mi anioła
... stróża.
Stróża
...

[CHORUS & Victor]
Zdejmujesz samotności mękę
...
Czuję spokój
.
Dopóki płyniemy razem
.    x4

Dopóki płyniemy razem...

[04] ...---... (S.O.S.)

**Utwór znalazł się na składance nieprzypadkowo, jeśli by go można było brać jako zamknięcie pewnego bolesnego etapu w życiu autorki. Swoją tematyką wyraźnie nawiązuje do zagubienia się i bezsilności, chociaż druga zwrotka wprost sugeruje, że stało się to w wyniku czyjejś ingerencji. Tytułowe S.O.S. zapisane alfabetem Morse'a, również nieprzypadkowo się tu pojawia, gdyż cały utwór jest swoistym wołaniem o pomoc. Zapewne i tutaj Anne nawiązuje bezpośrednio do tego, jak ważne jest by krzyczeć, gdy zniszczona psychika nie pozwala dłużej funkcjonować.**

Spoiler

[VERSE 1]

Umarły nadzieje
...
Porzucone
... piękne nadzieje.
I porzucona wiszę
... na niebie... i nie istnieję.

[BRIDGE]
Nie mogę się oderwać
...
Nie mogę odpłynąć
...
Płaczę i nie ronię łez
.

Nie mogę się oderwać
... i nie mogę odpłynąć...
Śpiąca bezpiecznie w toni
...
Jestem niewolnikiem prądów
...

[CHORUS]

...
Prądów
... x2

[VERSE 2]

Z troską w głosie zdzierasz ze mnie skórę
...
Mówiąc że kocham
.
Wmawiając że kocham
... raz... za razem.

[BRIDGE]

Nie mogę się oderwać
...
Nie mogę odpłynąć
...
Płaczę i nie ronię łez
.

Nie mogę się oderwać
... i nie mogę odejść...
Śpiąca bezpiecznie w toni
...

[CHORUS
]

...
Prądów
... x2

[05] O.

**Ostatni utwór to również laurka - tym razem wysłana bezpośrednio przez Anne w formie utworu do swojej starej przyjaciółki. Autorka wprost dzieli się swoim bólem ze słuchaczem, sugerując twardą więź łączącą Anne i tajemniczą "O". Zdradza również - choć nie wprost - o genezie powstania formacji i o pochodzeniu charakterystycznego naszyjnika. W utwór słyszalnie włożono najwięcej emocji.**

Spoiler

[VERSE 1]

Pamiętam
Jak uderzyłam się o Twoje ramię
Uderzyło uczucie
Gdy twoje spojrzenie trąciło mną o ziemię
.

[CHORUS]

Choć patrzysz na mnie z góry
Nie zdejmę Twojego dotyku z mojej skóry
Ten czas należał do Ciebie i mnie
Ja wciąż za twoim cieniem - lgnę
.

[VERSE 2]

Pamiętam Twój uśmiech promieniujący szczęściem
I wciąż mam Cząstkę serca z moim sercem
.

[CHORUS]

.
.
Czuję twój karcący wzrok
bo nie zareagowałam jak Cię zabrali w mrok
.

[BRIDGE]
Dlaczego oni mi Ciebie odebrali
?
?
?
Dlaczego oni rozdzielili nas
?

[CHORUS]

Ten czas należał do Ciebie i mnie
Ja wciąż za twoim cieniem
- lgnę.

PROMOCJA:

Spoiler

- Blue Whale we Flashback i Ocean's Bounty Bar - koncerty, na których zespół ogłasza nadejście albumu
- Blue Whale na gali Horizon Business Awards odgrywa piosenkę z jeszcze niepowstałego albumu - S.O.S.
    - Daily Globe wymienia formację w swoim reportarzu
- Niedługo przed oficjalną premierą krążka zespół informuje na swoich socialmediach o jego premierze a także w dniu premiery publicznie ogłasza wypuszczenie albumu.

WYDATKI:

Spoiler

- Wynajęcie studia Israfael  na nagrania - $3000
Zaprojektowanie ulotek promujących płytę i koszty druku - $500 
- Wykupienie reklam w Daily Globe - $30000

Spoiler

jecZMZF.png
caDM7Gl.png

- Wykupienie materiałów papierniczych przez Anne do wykonania okładki metoda wydrapywankową i wykonanie skanów - $10

RAZEM - $33510

SSy:

DANE:

Spoiler

Link do profilu: https://forum.v-rp.pl/topic/27187-the-blue-whale/ 
Dane postaci: 
Anne Wells @xydhc, Jana Mikesova @kaczka, Delight Moonwill @Kamikaze Theodosia Harland @Flafi, Mark Harland  @Pol4n
Numer konta: 0296813728

Edytowane przez xydhc
Flafi, thaZu, snuff i 30 innych lubią to

• 2 tygodnie później...