Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

[CC] [07/02/2025] Rosario Duarte-Rubio (plaintiff) v. Richard Sutliff (defendant)

Rekomendowane odpowiedzi

**Rosario kiwnęła krótko głową, kontynuowała.**

• Czy zdaniem Ma'am Richard Sutliff, jako dziennikarz, przygotowuje się do pracy równie wnikliwie? Pracujecie razem, więc może była Ma'am świadkiem, gdy ten przygotowywał się do napisania treści, pogłębiając research?

@Lori

**Rosario zamarła na chwilę w absolutnym bezruchu, zerkając w stronę miejsca, gdzie zasiada ława przysięgłych. Pozwoliła sobie na subtelny uśmiech, a grając na czas - zaplotła swoje włosy gumką na wysokości karku. Nie chcąc, by sędzia zwrócił jej uwagę, zwyczajnie udawała, że przegląda dokumenty. Za chwilę pochwyciła za wydruk zdjęcia w rozmiarze A3, który pokazała najpierw Marchesi, a później samym ławnikom.**

12XBSgi.png

(https://imgur.com/a/0qOQ74b)

• Redaktor Marchesi, kim są mężczyźni na zdjęciu? 

@Lori

**Rosario znaczną część swojej wypowiedzi skierowała do ławy przysięgłych.**

Śpieszę zatem z wyjaśnieniem - za sprawą artykułu CNT z 11 września 2023 roku dowiedzieliśmy się o tym, że Jocelyn Gugliemetti, dziennikarka Daily Globe, ma powiązania rodzinne z mafią. W mediach pojawiły się doniesienia sugerujące, że Jocelyn jest córką Paula Gugliemettiego, nieżyjącego gangstera powiązanego z rodziną mafijną Rizzolo. Według tych informacji, po śmierci Paula kontrolę nad rodzinnym interesem przejął jej brat, Robert Gugliemetti – rzekomo lokalny przedsiębiorca. Przypisuje mu się znaczące wpływy w przestępczym półświatku, a jego nazwisko często pojawiało się w kontekście Thomasa DePalmy, również jednego z czołowych gangsterów.

Wysoki sądzie, proszę o włączenie pełnej treści publikacji do materiału dowodowego.

**Rosario przekazała kopię dokumentu. @Breno**

image.png.8107ac96c326a6a750af741a6ca5a618.png

• Alysso Marchesi, kiedy dowiedziałaś się, że Twój partner jest bratem jednego z największych mobsterów, jakich widziało to miasto? Dlaczego nie zakończyłaś tej relacji? Czy życie u boku członka mafii wiązało się z licznymi benefitami? @Lori

**Obrona podniosła sprzeciw**

- Sprzeciw, Wysoki Sądzie - plaintiff wykracza znacznie poza cel tej rozprawy, gdzie należy wskazać czy Richard Sutliff dokonał zniesławienia. Dodatkowo ten materiał dowodowy nie był wskazany w discovery i nie ma absolutnie związku z sprawą. 

(( pozwalam sobie dać za reglan)) 

Girion i El Fenomeno lubią to

**Grając swoją rolę przed ławą przysięgłych Rosario podniosła prawą rękę, w tym samym czasie cytując element wpisu, który znalazł się w pierwotnym materiale dowodowym. W kilku momentach swojej wypowiedzi zdecydowała się podnieść ton głosu.**

Wysoki Sądzie, cytuję: "Typowa polityk - spytałem dlaczego vice burmistrz nie odpowiedziała w żaden sposób na zarzuty, a ta wciska mi jakieś wymyślone ataki na ratusz - gdzie żyję z Burmistrzem w dość dobrych relacjach, mieliśmy okazję zamienić nawet prywatnie więcej niż kilka zdań - i zwykłej dziennikarce powiązania z mafią. Los Santos jest chyba jedynym miastem na świecie, gdzie za sterami zasiada dosłownie szur jak Pani". Po raz pierwszy obnażyłam hipokryzję oraz zakłamanie dziennikarza Richarda Sutliffa, który zarzucając przedstawiane przeze mnie informacje usiłował wywołać w opinii publicznej wrażenie, jakobym kłamała i wprowadzała ją w błąd. W moim przekonaniu przedstawiony materiał odnosi się bezpośrednio do Civ. Code §45 - Zniesławienie (Libel) oraz Civ. Code §46.3 - Oszczerstwo wymierzone w osobę publiczną (Libel - Public Figure), a w kontekście stawianych zarzutów może stanowić i stanowi wyczerpujące zaprezentowanie powodów, jakie być może stoją za działaniami tego dziennikarza - obawy przed prawdą, która mogłaby dotrzeć i z całą mocą zapewniam, że dotrze do opinii publicznej za sprawą sprawiedliwej decyzji podjętej przez ławę przysięgłych.

**Tymczasem Duarte-Rubio zamilkła, czekając na odniesienie się sądu.** @Breno

**Obrona odpowiedziała**

Wysoki Sądzie, ten materiał dowodowy absolutnie nie ma związku z sprawą, a jedyną osobą której można zarzucić zakłamanie to plaintiff. Próbuje ona włączyć w tok sprawy artykuły i osobę Jocelyn Guglemietti - dziennikarki, która nie była ani słowem wspomniana w żadnym poście plaintiff czy Defendant, co można łatwo wywnioskować zapoznając się z właściwie złożonym materiałem dowodowym. Plaintiff czyni tutaj ekspedycję łowiecką, starając się za wszelką cenę zdyskredytować Defendant i korporację medialną, dla której pracuje. 

Gromor, Verevi, Girion i 1 inny lubią to

18 minut temu, Girion napisał:

**Grając swoją rolę przed ławą przysięgłych Rosario podniosła prawą rękę, w tym samym czasie cytując element wpisu, który znalazł się w pierwotnym materiale dowodowym. W kilku momentach swojej wypowiedzi zdecydowała się podnieść ton głosu.**

Wysoki Sądzie, cytuję: "Typowa polityk - spytałem dlaczego vice burmistrz nie odpowiedziała w żaden sposób na zarzuty, a ta wciska mi jakieś wymyślone ataki na ratusz - gdzie żyję z Burmistrzem w dość dobrych relacjach, mieliśmy okazję zamienić nawet prywatnie więcej niż kilka zdań - i zwykłej dziennikarce powiązania z mafią. Los Santos jest chyba jedynym miastem na świecie, gdzie za sterami zasiada dosłownie szur jak Pani". Po raz pierwszy obnażyłam hipokryzję oraz zakłamanie dziennikarza Richarda Sutliffa, który zarzucając przedstawiane przeze mnie informacje usiłował wywołać w opinii publicznej wrażenie, jakobym kłamała i wprowadzała ją w błąd. W moim przekonaniu przedstawiony materiał odnosi się bezpośrednio do Civ. Code §45 - Zniesławienie (Libel) oraz Civ. Code §46.3 - Oszczerstwo wymierzone w osobę publiczną (Libel - Public Figure), a w kontekście stawianych zarzutów może stanowić i stanowi wyczerpujące zaprezentowanie powodów, jakie być może stoją za działaniami tego dziennikarza - obawy przed prawdą, która mogłaby dotrzeć i z całą mocą zapewniam, że dotrze do opinii publicznej za sprawą sprawiedliwej decyzji podjętej przez ławę przysięgłych.

**Tymczasem Duarte-Rubio zamilkła, czekając na odniesienie się sądu.** @Breno

Oddalam sprzeciw. Proszę kontynuować, Pani Rubio

Girion lubi to

Hustla Never Ends

**Rosario bardzo pokornie pochyliła czoła przed obliczem sędziego, gdy ten oddalił sprzeciw. Zaraz ponownie zabrała głos.**

• Dziękuję, Wysoki Sądzie. Obrona starała się właśnie szanownej ławie przysięgłych odebrać możliwość pełnego oglądu sytuacji, starając się zdusić przedstawiany przeze mnie materiał dowodowy. Proszę o włączenie tego materiału Wysoki Sądzie do ogólnego materiału dowodowego w sprawie oraz o potwierdzenie z protokołu, że taka sytuacja miała miejsce. @Breno
  • Pozwolę sobie zatem powtórzyć: Alysso Marchesi, kiedy dowiedziałaś się, że Twój partner jest bratem jednego z największych mobsterów, jakich widziało to miasto? Dlaczego nie zakończyłaś tej relacji? Czy życie u boku członka mafii wiązało się z licznymi benefitami dla Twojej osoby? @Lori

**Alyssa Marchesi wysłuchując słowa Rubio skierowane do ławy przysięgłych jest w głębokim szoku słysząc streszczenie artykułu. Po wywołanej batalii pomiędzy obroną na Rubio spogląda bezradnie to na strony, to na ławę przysięgłych. Po odroczeniu sprzeciwu przez sędzię wraca do odpowiedzi na wywołane pytania.** 

Nie czytałam nigdy tego artykułu. Pierwszy raz usłyszałam o możliwości powiązania Thomasa DePalmy ze światem przestepczym, po śmierci Sammy’ego, w poście szkalującym mnie na lifeinvader, autorstwa  Mayor Rubio.

@Girion

Sava, Girion, skinny i 1 inny lubią to

**Polityk zarzuciła cynizm świadkowi, przy tym wciąż operując płynnym, spokojnym tonem głosu.*

Zatem mamy pełen obraz sytuacji. Uproszczając: o tym, że Thomas DePalma jest członkiem mafii wiedziało całe miasto, ale nie wiedziała o tym Alyssa Marchesi, która przecież zgodnie z tym co sama chwilę temu powiedziała, zawsze pogłębia swój research. Pogłębia research w każdej sprawie, ale nie w sprawie ojca własnego dziecka, gdy informacje o jego możliwych powiązaniach, dostępne są w sieci na wyciągnięcie ręki. Pytanie zatem czy świadek nie złamał swojej przysięgi pozostaje otwarte. Richard Sutliff natomiast zamiast zweryfikować prawdziwość moich słów, wybrał drogę ataku, drogę zniesławienia mnie i podważenia wartości moich słów. Nie mam więcej pytań do świadka. Dziękuję, Wysoki Sądzie. @Breno

**Alyssa niewzruszona słuchała pustej przemowy, która według niej nie udowodniła w żaden sposób jej możliwych powiązań. Nie reaguje na zapychacz bez dowodu, którym w tym przypadku staje się randomowy artykuł, nijak wiążący się z jej osobą. Wysłuchuje że spokojem strony oskarżającej  **

**obrońca po zakończeniu spektaklu Powódki wstał, aby przemówić**

Wysoki Sądzie,

Przedstawienie, które zaprezentowała nam przed chwilą Powódka, dalece wybiega poza standardy jakie zwykliśmy reprezentować w tym czcigodnym miejscu. Z wielkim bólem przyjmujemy fakt, że Wysoki Sąd pozwolił na ten atak na świadka i próby insynuacji i pomówień względem świadka... Rozmowy na temat przestępców Powódka winna prowadzić z odpowiednimi służbami, a nie na sali sądowej w tym powództwie, które w żaden sposób nie ma związku z tym, co Powódka zarzuca mojemu klientowi. Tym samym składam wniosek o wyłączenie ze sprawy zeznań świadka i materiałów przedstawionych przez Powódkę podczas tego spektaklu, który uderza w godność Wysokiego Sądu jak i całego wymiaru sprawiedliwości. Wnoszę również o możliwość zadania kilku pytań Powódce przed Ławą Przysięgłych. 

Edytowane przez reglan97