Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

Zmiany półświatkowe

szajs

Rekomendowane odpowiedzi

Jak będzie wyglądała kwestia fałszywego ID w interakcji z LEA? Fake ID to jedno, ale wciąż jest ryzyko wpadnięcia, gdy organy ścigania postanowią sprawdzić taką osobę. Czy w MDT pojawi się info, że nie ma takiej osoby? Czy będzie możliwość podszycia się pod kogoś, a w MDT będzie widać, że gość wygląda inaczej? To dość kluczowa sprawa bym powiedział, a nie ma o tym ani słowa. 

Proxy, szajs i naughty lubią to

3 minuty temu, puvtxr napisał:

Jak będzie wyglądała kwestia fałszywego ID w interakcji z LEA? Fake ID to jedno, ale wciąż jest ryzyko wpadnięcia, gdy organy ścigania postanowią sprawdzić taką osobę. Czy w MDT pojawi się info, że nie ma takiej osoby? Czy będzie możliwość podszycia się pod kogoś, a w MDT będzie widać, że gość wygląda inaczej? To dość kluczowa sprawa bym powiedział, a nie ma o tym ani słowa. 

Jeśli wpadniesz, no to wpadłeś - zatrzymanie związane z przeszukaniem, czy cokolwiek innego, kiedy LEA może znaleźć item u ciebie w ekwipunku - jeśli LEA znajdzie ten przedmiot, no to masz problem. Item przede wszystkim jest skierowany do niskoprofilowej gierki i unikania czytania poszukiwanych osób po nicku, niekoniecznie do całkowitego zniknięcia z systemów itd. W MDT informacje o twojej postaci oczywiście dalej będą uplasowane. To tylko zabezpieczenie przed niezdrową grą na nick.

Wszystkie zmiany wydają się na plus, ale usuniecie kominiarek ze sklepu moim zdaniem ogranicza niektóre pomysły na rozgrywki, jak imprezy z maskaradą, stripcluby z zamaskowanymi tancerkami czy inne eventy, gdzie dobrze jest ukryć nazwę postaci. Ograniczyć można tylko rękawiczki lub dodać na miejsce kominiarek ze sklepu maski karnawałowe, które byłyby dla cywili, ale nie dawały dobrego ukrycia przestępcom w trakcie toczenia się dochodzenia. 

Fajnie widzieć, że przeczytaliście temat dyskusji, ale za późno w chuj👍
Mimo tego - oby wam się wiodło, monopol na serwery w gierkach zawsze powoduje patologie 

Edytowane przez sui
Rjeck, szajs i aikon lubią to

"Nie popełnia przestępstwa, kto dopuszcza się czynu, o którym mowa w § 2, w ramach działalności artystycznej, edukacyjnej, kolekcjonerskiej lub naukowej."
"Gry komputerowe i obrazy mogą być traktowane jako forma działalności artystycznej, zwłaszcza jeśli użycie symboli nazistowskich służy przedstawieniu historycznych wydarzeń, tła fabularnego lub kontekstu narracyjnego. W takim przypadku ich użycie może być uznane za dozwolone, pod warunkiem że nie ma na celu propagowania ideologii faszystowskiej."

2 godziny temu, TheRealKubin napisał:

pisze osoba, co będąc na opiekunie ze swoim fagasem po znajomości jednym puszczali wnioski fck a drugim nie i inne tego typu śmieszne zagrywki. 🤣🤣

Spoko zmiany, ale nie wiem czy nie za późno. Zobaczymy jak to wyjdzie.

I zarazem jedni z najbardziej "ludzkich" CM'ów, nieposiadających  kija w dupie z jakimi przyszło mi współpracować.  Pozdro wariat i trochę więcej dystansu do prawie trzynastoletniej gierki! 😋

Co do głównego tematu: Zmiany na plus, szkoda mi tylko aikona i reszty ekipy na  któych spadło naprawianie całego tego burdelu  na których większość ekipy tego serwisu zapierdalała przez lata.  Może jeśli niektórzy docenią fakt, że znaczna część byłych członków ekipy wyrabiała tutaj drugi etat i dostrzegą  angaż obecnych  ekipowiczów to faktycznie coś się zmieni. 

Edytowane przez Bestia z Warszawy
szajs, naughty, xydhc i 3 innych lubią to

11 godzin temu, szajs napisał:

Jeśli wpadniesz, no to wpadłeś - zatrzymanie związane z przeszukaniem, czy cokolwiek innego, kiedy LEA może znaleźć item u ciebie w ekwipunku - jeśli LEA znajdzie ten przedmiot, no to masz problem. Item przede wszystkim jest skierowany do niskoprofilowej gierki i unikania czytania poszukiwanych osób po nicku, niekoniecznie do całkowitego zniknięcia z systemów itd. W MDT informacje o twojej postaci oczywiście dalej będą uplasowane. To tylko zabezpieczenie przed niezdrową grą na nick.

system falszywego id jako papiery dla grup przestepczych to chyba (niestety) najglupszy system jaki zobaczylem xd

jak ktos zobaczy twoj nick i nie wyswietli mu sie w mdt to i tak sie na ciebie wpierdoli w grze i zakreci tylko po to, zeby cie upierdolic, bo juz bedzie wiedzial, ze biegasz na farmazon nicku. byly juz takie sytuacje na innych serwerach i to wlasnie dlatego ten system nigdy nie byl staly i po dluzszym/krotszym czasie usuwany z serwisu, bo dokladalo to robote na ramiona administracji
co do reszty spoko ale za pozno bo zmiany walkowane od miesiecy/lat z rak dziesiatek graczy

Edytowane przez kurtcobain
Proxy, aikon i szajs lubią to

1 minutę temu, kurtcobain napisał:

system falszywego id jako papiery dla grup przestepczych to chyba (niestety) najglupszy system jaki zobaczylem xd

jak ktos zobaczy twoj nick i nie wyswietli mu sie w mdt to i tak sie na ciebie wpierdoli w grze i zakreci tylko po to, zeby cie upierdolic, bo juz bedzie wiedzial, ze biegasz na farmazon nicku. byly juz takie sytuacje na innych serwerach i to wlasnie dlatego ten system nigdy nie byl staly i po dluzszym/krotszym czasie usuwany z serwisu, bo dokladalo to robote na ramiona administracji
co do reszty spoko ale za pozno bo zmiany walkowane od miesiecy/lat z rak dziesiatek graczy

Sam system nie ma samych plusów i nie można wykluczyć sytuacji o której napisałeś. Jeśli ktoś bardzo chce komuś uprzykrzyć grę to jest w stanie to zrobić. Niestety. Na vibe pamiętam tylko jeden przypadek z użyciem fake id, który sam nadzorowałem ale wymagało to ustaleń między strefami, kosztowało to trochę czasu żeby każdy poznał warunki tego „eksperymentu”. Gracz po uzyskaniu zgody i zmianie nicku przegrał jeszcze dwa albo trzy tygodnie, dopiero został złapany i trafił do jaila. Obie strony były zadowolone, wymagało to większej kreatywności ale udało się. Fake ID w formie skryptu ma ułatwić cały proces, ale to też nie tak, że my będziemy to dawać każdemu bo mu się zaczyna sufit walić na łeb. Mechanizm który będzie testowany i rozsądnie wydawany tylko w skrajnych przypadkach. 

Co do tempa wprowadzanych zmian, nie mam tutaj zbyt wiele do dodania. Faktycznie ja i kilku innych opiekunów przespaliśmy pewien moment i nie wprowadzaliśmy drastycznych zmian o które wielu z graczy prosiło i sugerowało czy na forum czy na discord. Rozumiem frustrację i niechęć ale w tym momencie mogę tylko uderzyć się w pierś i powiedzieć, że lepiej późno niż wcale. Gracze dostają wybór gdzie chcą grać, nikt nikogo za uszy nie będzie przyciągał i próbował przekonywać. Wprowadzane zmiany będą obserwowane, a my pozostajemy otwarci na wasze sugestie stąd też nie zamykamy tego tematu i przyjmujemy jak leci krytykę, która jest słuszna. Czas pokaże czy wykonany przez nas kawał roboty przyniósł zamierzony efekt czy nie. 

Chciałbym też podkreślić, że my jako ekipa od półświatka nie bierzemy odpowiedzialności za zmiany lub ich brak w innych strefach. Mamy dobre relacje z opiekunami pozostałych stref i będziemy z nimi współpracować, ale jeśli ktoś chce nas z czegoś rozliczać to niech to dotyczy stricte sektora przestępczego.

2 godziny temu, kurtcobain napisał:

Każde użycie MDT jest rejestrowane. Jak zostanie zauważone, że jakiś gracz LEA wykorzystuje to w nieodpowiedni sposób, np. wpisuje te fake personalia bez w ogóle wyjścia z pojazdu i interakcji, bo sobie zobaczył nick z lornetki czy coś, to takie rzeczy mogą być prostowane i wyjaśniane dlaczego dany gracz wyszukiwał XYZ w systemie oraz wyciągane odpowiednie konsekwencje, co już było nieraz robione

.

9 godzin temu, aikon napisał:

Sam system nie ma samych plusów i nie można wykluczyć sytuacji o której napisałeś. Jeśli ktoś bardzo chce komuś uprzykrzyć grę to jest w stanie to zrobić. Niestety. Na vibe pamiętam tylko jeden przypadek z użyciem fake id, który sam nadzorowałem ale wymagało to ustaleń między strefami, kosztowało to trochę czasu żeby każdy poznał warunki tego „eksperymentu”. Gracz po uzyskaniu zgody i zmianie nicku przegrał jeszcze dwa albo trzy tygodnie, dopiero został złapany i trafił do jaila. Obie strony były zadowolone, wymagało to większej kreatywności ale udało się. Fake ID w formie skryptu ma ułatwić cały proces, ale to też nie tak, że my będziemy to dawać każdemu bo mu się zaczyna sufit walić na łeb. Mechanizm który będzie testowany i rozsądnie wydawany tylko w skrajnych przypadkach. 

Co do tempa wprowadzanych zmian, nie mam tutaj zbyt wiele do dodania. Faktycznie ja i kilku innych opiekunów przespaliśmy pewien moment i nie wprowadzaliśmy drastycznych zmian o które wielu z graczy prosiło i sugerowało czy na forum czy na discord. Rozumiem frustrację i niechęć ale w tym momencie mogę tylko uderzyć się w pierś i powiedzieć, że lepiej późno niż wcale. Gracze dostają wybór gdzie chcą grać, nikt nikogo za uszy nie będzie przyciągał i próbował przekonywać. Wprowadzane zmiany będą obserwowane, a my pozostajemy otwarci na wasze sugestie stąd też nie zamykamy tego tematu i przyjmujemy jak leci krytykę, która jest słuszna. Czas pokaże czy wykonany przez nas kawał roboty przyniósł zamierzony efekt czy nie. 

Chciałbym też podkreślić, że my jako ekipa od półświatka nie bierzemy odpowiedzialności za zmiany lub ich brak w innych strefach. Mamy dobre relacje z opiekunami pozostałych stref i będziemy z nimi współpracować, ale jeśli ktoś chce nas z czegoś rozliczać to niech to dotyczy stricte sektora przestępczego.

Ogólnie odbiegam w tej chwili od tematu, na rzecz swoich przemyśleń. Dobrze widzieć jak wzięliście rady od graczy do serca, bo to najlepsza rzecz którą może zrobić opiekun. 

Przechodząc do rzeczy, nie wiem co macie w planach odnośnie tego Fake ID, ale czy ok rozwiązaniem nie byłoby zrobienia z tego przedmiotu do uzyskania od suppliera od ID? To potężne narzędzie, więc nie wiem jak chcecie to rozwiązywać, ale pomyślcie nad tym dając możliwość większej i bardziej rozbudowanej możliwości char developmentu pod fałszywe dokumenty. 

Edytowane przez Rjeck
Proxy, aikon i szajs lubią to

"Nie popełnia przestępstwa, kto dopuszcza się czynu, o którym mowa w § 2, w ramach działalności artystycznej, edukacyjnej, kolekcjonerskiej lub naukowej."
"Gry komputerowe i obrazy mogą być traktowane jako forma działalności artystycznej, zwłaszcza jeśli użycie symboli nazistowskich służy przedstawieniu historycznych wydarzeń, tła fabularnego lub kontekstu narracyjnego. W takim przypadku ich użycie może być uznane za dozwolone, pod warunkiem że nie ma na celu propagowania ideologii faszystowskiej."

3 minuty temu, Rjeck napisał:

Ogólnie Odbiegam w tej chwili od tematu, na rzecz swoich przemyśleń. Dobrze widzieć jak wzięliście rady od graczy do serca, bo to najlepsza rzecz którą może zrobić opiekun. 

Przechodząc do rzeczy, nie wiem co macie w planach odnośnie tego Fake ID, ale czy ok rozwiązaniem nie byłoby zrobienia z tego przedmiotu do uzyskania od suppliera od ID? To potężne narzędzie, więc nie wiem jak chcecie to rozwiązywać, ale pomyślcie nad tym dając możliwość większej i bardziej rozbudowanej możliwości char developmentu pod fałszywe dokumenty. 

Bardzo możliwe, jak tylko zostanie to wprowadzone na serwer w formie przedmiotu to będziemy myśleli na jakich warunkach wpuścić to do obiegu dla suppliera. Na pewno nie w formie telefonu do bota i odbioru ze wskazanego miejsca, bo trzeba mieć nad tym kontrole. Kto i z jakiego powodu miałby to otrzymać.

2 godziny temu, aikon napisał:

Bardzo możliwe, jak tylko zostanie to wprowadzone na serwer w formie przedmiotu to będziemy myśleli na jakich warunkach wpuścić to do obiegu dla suppliera. Na pewno nie w formie telefonu do bota i odbioru ze wskazanego miejsca, bo trzeba mieć nad tym kontrole. Kto i z jakiego powodu miałby to otrzymać.

Zawsze będę zdania, że aplikacja na samego suppliera nie wystarcza, choć to dobry system i podstawa, która raczej się sprawdza. Wchodząc w szczegóły tego co mam na myśli, to, to, że dalsze kontynuowanie rozgrywki i dawanie jej do wglądu wam, czy ogólnie... choć to czasami może się wiązać z MG. Podoba mi się ten wpis o supplierach, bo chyba właśnie mamy to samo na myśli. Zawsze brakowało indywidualności, może nie każdy się ze mną zgodzi, ale raczej zdecydowana większość że w tym trybie jakim jest roleplay, równo NIE ZNACZY sprawiedliwie. Jeżeli ktoś klimatycznie i realistycznie odgrywa gotowanie mety z produktów kupionych w Walmart w piwnicy używając filtrów do kawy, od A do samiutkiego Z, też ok, ale cena takiego "produktu" powinna być niezmiernie niska a ilości pozyskiwane z tego stylu gry równie niskie co ich cena. Tak samo można główkować nad czymkolwiek innym w tym stylu. Gra powinna wtedy stać się przyjemniejsza a wpływy i rywalizacje bardziej zacięte, rzeczywiście zmieniając dynamicznie rynek. 

naughty, szajs i aikon lubią to

Bardzo cieszę się widząc zmiany, zwłaszcza że wiele z nich sam sugerowałem. Czy pomoże to naprawić aktualną sytuację? Myślę że tak, ale będzie wymagać to diabelnie wielkich chęci, zaangażowania i masy szczęścia. 

Jedyne co chciałbym dodać/zasugerować to rozwiązanie powszechnego metagamingu który wywodzi się właśnie z nicków nad głową. Samo FakeID to super sprawa, ale myślę że nick (imię i nazwisko) kompletnie nie powinno być wyświetlane dla każdego. Według mnie świetnym rozwiązaniem byłoby zastosowanie systemu nieznajomych. Jak by to miało działać? Dopóki kogoś nie poznasz (skryptowe przedstawienie się) to nad głową innej osoby wyświetla się "nieznajomy". Wtedy gracze którzy chcą się przedstawić innym zdradzają swoją postać a ci którzy chcą grać incognito mogą posługiwać się tylko przedmiotami takimi jak właśnie ID (prawdziwe lub fałszywe). Będzie to wymagać od graczy zwracania uwagi na ubiór, karnację i twarz osoby z którą wchodzą w interakcję i zmiana ubrań w końcu będzie miała jakiś sens.

Nie wiem jak ciężki byłby ten system do zaimplementowania, ale podejrzewam że dobry programista byłby w stanie zrobić to bez problemu. A takie rozwiązanie zadowoliłoby każdą ze stron, nie byłoby "łapanek" przestępców i zemsty na "ciemiężycielach" z policji.