Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

RageMP: Przyszłość serwera

Toyer

Rekomendowane odpowiedzi

@Toyer  trzymam kciuki, jak uda się zrobić laucher to w sumie najlepsza opcja. Pytanie jak widzisz kwestie z administracją i ekipą oraz ruszaniem gry na serwerze?

Skargi nie są ruszane od miesiąca, a finalnie spora część ludzi z branży otrzymała archiwum za "brak aktywności IC" gdzie obecni "opiekunowie" (bo nie ma formalnie prawdziwego, mamy GM i dwóch supportów) dali obowiązek dać podsumowań, które weszly. Mimo obietnic, brak rozruszania sektora (sami sobie dali deadline na danie nowych rzeczy jak FAQ czy odświeżenie regulaminu co też się nie pojawiło), czy zmiany, które były jedynie ułatwieniem dla osób z ich poziomem postaci. Dodatkowo rzucanie, że problem tego, że gracze nie mają miejsca do sensownej rozgrywki ich sektora to nie ich problem (no tak, bo działają tylko jak trzeba wywalić kogoś poza nimi). 

Finalnie, dali do archiwum sporo ludzi i projektów, mimo, że szok - projekt xyda, który jest GM nie ma ruchów od dawien dawna, ale wisi, tak jak kilkoro innych, zabijając resztki chęci powrotu ludzi, którzy czekali na tak mocno zapowiadane przez nich zmiany i ruchy, a finalnie dostając na twarz, że oni mają gdzies co ktoś kiedyś robił. Niektórzy grali spory czas w branży, poświęcili spory czas na swoje postacie, finalnie musząc szarpać się z osobami, które o sektorze nie mają totalnie żadnej wiedzy i wymagając.. gdy do ściany? Sam jako właściciel wiesz ile było eventów na serwerze, ile się działo i mimo, że można mnie mieć za dyskutanta, jestem ciekawa jako osoba, która jako jedna z kilku od dłuższego czasu nie może się doinformować sensownie - co dalej? Bo w momencie, gdy były opcje by ściągnąć graczy, obecny skład wolał promować kolegów i koleżanki.

image.png.5cb8aa22c8b19db3c3f177627bc6f119.png

VEA1ykW.png

W dniu 2.07.2026 o 11:48, Sava napisał:

@Toyer  trzymam kciuki, jak uda się zrobić laucher to w sumie najlepsza opcja. Pytanie jak widzisz kwestie z administracją i ekipą oraz ruszaniem gry na serwerze?

Skargi nie są ruszane od miesiąca, a finalnie spora część ludzi z branży otrzymała archiwum za "brak aktywności IC" gdzie obecni "opiekunowie" (bo nie ma formalnie prawdziwego, mamy GM i dwóch supportów) dali obowiązek dać podsumowań, które weszly. Mimo obietnic, brak rozruszania sektora (sami sobie dali deadline na danie nowych rzeczy jak FAQ czy odświeżenie regulaminu co też się nie pojawiło), czy zmiany, które były jedynie ułatwieniem dla osób z ich poziomem postaci. Dodatkowo rzucanie, że problem tego, że gracze nie mają miejsca do sensownej rozgrywki ich sektora to nie ich problem (no tak, bo działają tylko jak trzeba wywalić kogoś poza nimi). 

Finalnie, dali do archiwum sporo ludzi i projektów, mimo, że szok - projekt xyda, który jest GM nie ma ruchów od dawien dawna, ale wisi, tak jak kilkoro innych, zabijając resztki chęci powrotu ludzi, którzy czekali na tak mocno zapowiadane przez nich zmiany i ruchy, a finalnie dostając na twarz, że oni mają gdzies co ktoś kiedyś robił. Niektórzy grali spory czas w branży, poświęcili spory czas na swoje postacie, finalnie musząc szarpać się z osobami, które o sektorze nie mają totalnie żadnej wiedzy i wymagając.. gdy do ściany? Sam jako właściciel wiesz ile było eventów na serwerze, ile się działo i mimo, że można mnie mieć za dyskutanta, jestem ciekawa jako osoba, która jako jedna z kilku od dłuższego czasu nie może się doinformować sensownie - co dalej? Bo w momencie, gdy były opcje by ściągnąć graczy, obecny skład wolał promować kolegów i koleżanki.

chłopaki dobrze robią daj im spokuj

Sava lubi to

Pomijając już treść tego co napisałaś to powiesz mi skąd ty masz tyle czasu żeby napierdalać takie długie skargi i posty na tym forum? bo jakby nie patrzeć to mnie to od dawien dawna interesuje.......

Z poważaniem, Rjeck

nvrxth lubi to

"Nie popełnia przestępstwa, kto dopuszcza się czynu, o którym mowa w § 2, w ramach działalności artystycznej, edukacyjnej, kolekcjonerskiej lub naukowej."
"Gry komputerowe i obrazy mogą być traktowane jako forma działalności artystycznej, zwłaszcza jeśli użycie symboli nazistowskich służy przedstawieniu historycznych wydarzeń, tła fabularnego lub kontekstu narracyjnego. W takim przypadku ich użycie może być uznane za dozwolone, pod warunkiem że nie ma na celu propagowania ideologii faszystowskiej."

Myślę, że kwestia nie rozpatrywania skarg jest częścią olewczego podejścia ekipy serwera po pierwotnych ogłoszeniach o zamknięciu serwera. Oczywiście nie ogranicza się to jedynie na rozpatrywanie skarg a ogólne działanie różnych sektorów serwera. Po części się im wcale nie dziwie, ale po drugie będąc w ekipie nadal reprezentują serwer i myślę, że gracze się tym mocno orientują. Dlaczego gracze mają być zmotywowani do gry i napędzać chomicze kółko, jeśli sama ekipa tego nie robi. Jeśli chodzi o branżę rozrywkową, sam wróciłem do niej po przerwie jakiś czas temu i widzę to samo co ty, że ta strefa na ten moment jest po prostu martwa. Osobiście nie miałem problemu z czasem rozpatrywania ticketów, był szybki proces bez rzucania mi kłód pod nogi. Ale prawda jest taka, że w branży nie dzieję się totalnie nic. Odnoszę wrażenie, że osoby odpowiedzialne za sektor branży rozrywkowej po prostu czekają aż gracze branży wezmą sprawy w swoje ręce i rozbujają statek na nowo i skupiają się jedynie na archiwizowaniu postaci (ostatnią sytuację zarchiwizowania postaci ważnych w branży uważam za słabą) i całym zapleczu. Nie uważam, że to odpowiednie podejście, tak samo uważam aktywność Event Team za stosunkowo niską jak na sytuacja w której znajduje się serwer, powinno dziać się o wiele więcej dla zwykłych cywili, bo z tego co obiło mi się o uszy, jeśli już coś jest organizowane to jest to odgrzewanym kotletem dla LEA.

Sam miałem (teoretycznie nadal mam) chęci powrotu do ekipy, aby złapać za wiosło i wesprzeć serwer ponownie jako osoba w ekipie, ale niestety, raczej po prawie dwóch tygodniach od pierwszej wiadomości do osoby odpowiedzialnej za ekipę o powrót i braku jakiejkolwiek odpowiedzi o znak życia, mogę jasno powiedzieć, że opiekunowie ekipy nie są tym zainteresowani. Na ten moment aby serwer wyszedł na prostą brakuje motywacji, wpośród graczy jak i samych ekipowiczów. Odczuwam, że nie dzieje się tutaj nic - owszem, codziennie gra garść graczy, ale mam wrażenie, że grają jedynie osoby które mają zbudowane swoje własne bańki lub stan konta bankowego i grają hermetycznie między sobą.

Czokleet lubi to

Ogólnie co do wypowiedzi przedmówcy to moge się jak najbardziej zgodzić. Przydałoby się też, żeby sektory zaczęły ze sobą współpracować. I nie polega to tylko na tym, że restauracja zrobi 30sty koncert jednego artysty u siebie. Załóżmy, że jeżeli mieliśmy w branży postacie, które miały jakąś tam znaczną rozpoznawalność typu Chase, Kayes, Fehu etc i wypowiadają one jakieś swoje opinie o jakimś miejscu top czymś fajnym byłyby chociażby narracje dla biznesów. Dobrze wiemy, jak w dzisiejszych czasach opinia idola może odbić się na jakimś przedsięwzięciu, biznesie, knajpie czy produkcie. Tak samo, jeżeli jakaś spółka wypowie się słabo o kimś z BR tak samo taka osoba, mogłaby dostać jednak narracje że zainteresowanie osób ze świata biznesu współpracami z taką osobą spada.

Innym tematem są chociażby LEA czy przestępcze, które często zapominają troche o takich logicznych aspektach funkcjonowania. Chociażby próby kradzieży supercarów w najbardziej zaludnionych dzielnicach, obok otwartych klubów czy na często uczęszczanych parkingach. Nie mam tutaj żalu bezpośrednio do żadnej osoby. Moim zdaniem zwyczajnie leży komunikacja między poszczególnymi sektorami. Jeżeli gracze mają wrócić i zainteresować się projektem to trzeba zacząć od takiego trzonu.  

Brakuje też spotów dla graczy z cywilnej. Chcąc gdzieś pograć wiadomo "ogranicza nas wyobraźnia" ale gdy wszystkie knajpy, kluby etc. są pozamykane to czasami naprawdę brakuje już pomysłów co do tego jak urozmaicić sobie rozgrywkę.

Tak jak kiedyś bodajże wspomniała już @Sava. Mamy/mieliśmy na serwerze dużo ludzi którzy mieli bardzo ciekawe, znane i lubiane postacie i biznesy. Dlaczego jako sektory nie uderzyć się w pierś i nie poprosić ich, czy nie chcieliby zagrać może czegoś, spróbować może coś odbudować- może się uda? Minus jest taki, że zauważyłem, iż ekpia często obraża się za konstruktywną krytyke- usuwa komentarze, zabiera rangi i tak dalej. Może dobrym pomysłem byłoby uderzyć się w pierś i jednak spróbować skorzystać z pomocy osób, lub chociaż o nią poprosić, które spędziły w poszczególnych sektorach mase czasu, będąc często ich trzonami czy kołami napędowymi. 

Imo szkoda marnować potencjału tylko przez jakieś wewnętrzne niedomówienia czy ego, które czasem nie pozwala nam zwyczajnie poprosić kogoś o pomoc. Zasypywanie nas ankietami miałoby sens tylko w wypadku, kiedy wyciągane są z nich wnioski. Niestabilność platformy nie pomaga- wiadomo, ale jeżeli widzimy że jest jakieś światełko to trzeba do niego podążać tak czy siak. Jeżeli faktycznie nie wyjdzie, to przynajmniej możemy powiedzieć, że serio próbowaliśmy coś zrobić.

image.gif.45949c4b41dacc79d574ff8c9dfcc061.gif