Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

[CC] [07/05/2024] Richard Sutliff (plaintiff) v. Noah Alexander (defendant)

Rekomendowane odpowiedzi

SUPERIOR COURT OF THE STATE OF SAN ANDREAS

COUNTY OF LOS SANTOS

CIVIL DIVISION

CIVIL COMPLAINT

Richard Sutliff
(plaintiff)
Reprezentowany przez: Gianna Fabrizi, Zhong Blackwood Law

v.

Noah Alexander
(defendant)
Reprezentowany przez:

I. ZARZUTY

Defendant #1

1. SA Civ. Code §45 (Zniesławienie)

II. OŚWIADCZENIE

Wysoki Sądzie,

Ze względu na opublikowane na portalu Lifeinvader treści oraz po wyczerpaniu polubownych możliwości (EXHIBIT A) zakończenia sporu pomiędzy moim klientem, Richard Sutliff (prowadzący ceremonię rozdania nagród Celebrity Awards) a Noah Alexander wnoszę niniejszy pozew. Posty (EXHIBIT B) umieszczone na profilu Noah Alexander, kierowane w stronę Richard Sutliff i zawierające nieprawdziwe informacje oraz krzywdzące zarzuty, negatywnie wpływają na wizerunek oraz opinię o moim kliencie. Podważają jego wiarygodność jako przysłużonego miastu oraz krajowi obywatela, oddanego pracownika i uczciwego partnera biznesowego.

Tym samym mój klient domaga się sprostowania umieszczonych na portalu Lifeinvader publikacji oraz rekompensaty za zniesławienie.

III. MATERIAŁ DOWODOWY

EXHIBIT A

Spoiler

image.png.922b86ed932b687ce6349063433cf31e.png image.thumb.png.1422345f93d5e765802912c4bf1ba8f9.png

EXHIBIT B

Spoiler

image.png.575f0d9741116f6d3dfc21f99c617064.png 

image.thumb.png.32e2a954e403da33abcf4c9ec2c352b3.png

Lori, reglan97 i puvtxr lubią to

SUPERIOR COURT OF THE STATE OF SAN ANDREAS

COUNTY OF LOS SANTOS

CIVIL DIVISION

Richard Sutliff
(plaintiff)
Reprezentowany przez: Gianna Fabrizi, Zhong Blackwood Law

v.

Noah Alexander
(defendant)
Reprezentowany przez: Avice Cousteau, COUSTEAU Law Firm

Court File: 24DCCC00009

NOTICE OF A COURT HEARING
(zawiadomienie o rozprawie)

Do: Noah Alexander

Przeciwko Tobie został złożony pozew. Termin rozprawy został wyznaczony:

SUPERIOR COURT OF THE STATE OF SAN ANDREAS, COUNTY OF LOS SANTOS

Data: 10.05.2024
Godzina: 10:00
Miejsce: Davis Courthouse

W budynku sądu zabrania się posiadania broni palnej oraz innych rodzajów broni. Przed wejściem na salę sądową prosimy o wyciszenie wszystkich urządzeń elektronicznych.

Data: 07.05.2024

CLERK OF COURT
Madison Fisher

**Zawiadomienie o terminie rozprawy sądowej zostało dostarczone do strony oskarżonej (defendant) jak/i strony oskarżającej (plaintiff).**

(( Ważne informacje z którymi należy się zapoznać

• Strona oskarżona (defendant) i strona oskarżająca (plaintiff) są zobowiązani do umieszczenia narracji w odpowiedzi, czy zjawili się w wyznaczonym terminie. W sytuacji nieobecności strony oskarżonej (defendant) na rozprawie, konieczne jest umieszczenie odpowiedniej narracji. Jeśli dwie strony zjawiły się w wyznaczonym terminie, sędzia rozpoczyna rozprawę i zaczyna od punktu 4.7, czyli mowy początkowej strony oskarżającej (plaintiff).
  • Strona oskarżona (defendant) ma 3 dni (72h) na poinformowanie, w formie narracji, kto będzie jej adwokatem. Brak informacji dotyczących reprezentującego adwokata oznacza, że oskarżony (defendant) broni się sam. Należy pamiętać, że adwokat musi posiadać aktywną licencję State Bar of San Andreas.
  • Uwaga: Rozprawa odbywa się wyłącznie na forum! Wasze postacie nie uczestniczą fizycznie w sądzie na Davis, chyba że otrzymacie taką informację.

))

@iambunnyb @Mith

puvtxr i Krud lubią to

**Na salę rozpraw wszedł sędzia George Cisneros. Udał się on na swoje miejsce, po czym rozejrzał się po sali zauważalnie.**

Dzień dobry. Chciałbym przywitać wszystkich obecnych na tej sali. Dzisiaj mamy do rozpatrzenia sprawę Richard Sutliff v. Noah Alexander. Otwieram tę sprawę, a moim celem jest zapewnienie uczciwego i sprawiedliwego procesu. Oskarżyciel ma teraz możliwość wygłoszenia mowy wstępnej, proszę bardzo

**Sędzia George Cisneros wskazał swoją lewą dłonią w kierunku strony oskarżającej, kiwając do nich głową w geście przywitania** @puvtxr @iambunnyb

Krud lubi to

**Gianna Fabrizi wstała, skinęła głową w stronę sędziego w geście podziękowania. Zabierając kartkę formatu A4 ze sobą udała się na środek sali, po czym skierowała się w stronę siedzących na sali ławników:**

Wysoki Sądzie, szanowna Ławo, nazywam się Gianna Fabrizi i jestem zaszczycona możliwością reprezentowania Richarda Sutliff w toczącym się postępowaniu. 

Niektórzy z Państwa mogą kojarzyć postać mojego klienta przez jego działalność w Daily Globe; przedsiębiorstwa opisującego i zachęcającego do dyskusji o problemach życia codziennego oraz otaczającej nas rzeczywistości. Dziś Richard Sutliff przychodzi do Państwa z trudnym tematem, jakim jest sprzeczny interes wolności słowa a ochrona reputacji, ponieważ jedną z najbardziej zaciekle dyskutowanych kwestii obecnej epoki jest to, co zrobić z krzywdzącą mową w internecie. Przede wszystkim z mową na platformach mediów społecznościowych takich jak Lifeinvader. Mową, której dopuścił się obecny na tej sali Noah Alexander opisując mojego klienta jako osobę pozbawioną empatii i obojętną na ludzką krzywdę. Noah Alexander tak jak większość z nas aktywnie korzysta z mediów społecznościowych. Jak wiem i jak sami Państwo wiecie, znaczna część dyskursu publicznego na temat jakichkolwiek kwestii publicznych przeniosła się właśnie na tę nową technologię i najpewniej będzie kontynuować ten kurs w przyszłości. To od nas i od Państwa zależy, czy i w jaki sposób będziemy się chronić przed szkodliwymi i nieprawdziwymi określeniami, szerzonymi za pomocą właśnie tych technologii.

Sprawy takie jak ta, w której uczestniczymy, czy sam Richard Sutliff nie mają zniechęcić do wypowiadania się. Mają zachęcić do wzięcia odpowiedzialności za publikowane treści. Mają zachęcić do refleksji przed kliknięciem "dodaj". Najskuteczniejszą karą za mówienie kłamstw i nieprawdy jest utrata wiarygodności. I o to potwierdzenie, że Noah Alexander jest osobą niewiarygodną dziś Państwa prosi Richard Sutliff. Prosi on, aby Sąd położył kres kojarzeniu jego nazwiska z kłamstwem, obłudą, brakiem empatii i wyrachowaniem. Prosimy aby świat usłyszał, że nie jest on obojętny na krzywdę.

**Gianna Fabrizi po wygłoszeniu mowy wstępnej zatrzymała wzrok na ławnikach. Po chwili opuściła miejsce przed nimi i usiadła obok Richarda Sutliff.**

Krud lubi to

* A. Cousteau zaraz to po słowach sędziny wstała, spoglądając na swojego klienta, zaraz to zmieniając kierunek wzroku na wprost, wychodząc na środek sali, ruszyła bez zbędnej dokumentacji do ogłoszenia przemowy, podczas niej gestukulucją dłońmi.

Wysoki Sądzie, Szanowna Ławo,
Z ogromną estymą kieruję do Państwa szacowności słowa powitania i przedstawienia. Jestem Avice Cousteau, upoważniona do reprezentowania mojego klienta, Pana Noaha Alexandra, w niniejszym procesie.

W trakcie dzisiejszego procesu, przygnębienie wzbudza we mnie świadomość, że mimo postępu cywilizacyjnego, wciąż negatywna opinia jednostek wygłaszana publicznie stanowi istotny czynnik. Staje się ona nie tylko ogniwem zapalnym do stawiania innego człowieka w sądowe szranki, ale także zaburza takie fundamentalne aspekty jak wolność słowa czy zasady czystej opinii. Rozpoczęty proces jawi się nam jako próba uciszenia krytyki, która wylała się na Pana Richarda Sutliffa.

Jesteśmy świadomi, jak cienka granica może być pomiędzy wyrażaniem własnej opinii a zniesławieniem. Wielekrotnie dawaliśmy możliwość strony oskarżającej do podjęcia kwestii w sposób rozjemczy, udzielając szansy na przedstawienie dowodów, które mogłyby podważyć wszelkie wątpliwości dotyczące prawdy. Niestety, do chwili obecnej nie otrzymaliśmy takich dowodów. Dlatego też, słowa uznające mojego klienta za niewiarygodnego są nie tylko bezzasadne, ale również na obecnym etapie sporu pozbawione konieczności, ponieważ nawet strona oskarżająca nie przedstawiła przekonujących dowodów na to, że słowa mojego klienta są fałszywe. Operujemy na zasadzie słów wypowiedzianych przez obie strony, jednakże brak konkretnej, niepodważalnej prawdy utrudnia nam dokładną ocenę sytuacji. Na koniec chciałabym podkreślić naszą prośbę, która będzie swoistym odniesieniem do prośby strony przeciwnej.

Prosimy o to, by aktualny proces był sprawiedliwy i przede wszystkim na podstawie ugruntowanych dowodów i faktycznych okoliczności z poszanowaniem prawa. Nie będziemy prosić o to, by uznawać mojego klienta za niewinnego, wykażemy to poprzez ten proces stawiając przede wszystkim na prawo i rzetelność. 

Chciałabym poinformować tym samym, że w etapie składania wniosków - w imieniu mojego klienta Pana Noah Alexander zostanie złożony wniosek specjalny o strajk w ramach Anti-SLAPP. 

To wszystko z mojej strony.

* Delikatnie ukłoniła się do sędziny, zaraz po tym składając skinięcie do ławy. Ruszyła w stronę swojego klienta, biorąc z boku teczkę i otwierając ją, wyciągając po chwili wszystko. 

Edytowane przez anti

**Sędzia George Cisneros przytaknął głową do strony oskarżonej, następnie ponownie zerknął na stronę oskarżającą**

Dziękuję wszystkim za wygłoszenie mowy wstępnej. Proszę stronę oskarżającą o zaprezentowanie materiału dowodowego dla ławy przysięgłych i wezwanie świadków, jeśli zostali wcześniej zgłoszeni. To również ten czas, żeby złożyć odpowiednie wnioski. Proszę bardzo.. 

**Gianna Fabrizi ponownie opuściła bok Richarda Sutliff wstając, skierowała się do sędziego:**

Dziękuję, Wysoki Sądzie.

**Gianna Fabrizi wpięła do przygotowanego na sali ekranu swój pendrive. Chwyciła w dłoń pilot dołączony do urządzenia. Po raz kolejny skierowała się do sędziego**

Oskarżyciel powołuje na świadka obecnego na sali, Pana Noah Alexander -  @Mith

**Świadek po zajęciu wskazanego miejsca został zaprzysiężony i pouczony o konieczności mówienia prawdy.**

Panie Alexander, proszę powiedzieć w jaki sposób poznał Pan osobę Richarda Sutliff?

Edytowane przez iambunnyb
reglan97 lubi to

* A. Cousteau wstała momentalnie, gdy został wezwany świadek w roli Noah Alexander.
Wysoki Sądzie, 
Zgłaszam wniosek względem zaistniałej sytuacji, naturalnie zanim przejdziemy do procesu przesłuchań świadków przez stronę oskarżającą. Prosimy o przedstawienie pełnej listy świadków wraz z informacją w jakim charakterze będą zeznawali - o czym oraz materiału dowodowego, nieuwzględnionego w zakresie początkowego odkrycia. Wniosek ten, kieruje ze względu na to, że strona nie przedstawiła w tym etapie listy ani na etapie wniesienia sprawy. Motywuje to przede wszystkim w celu uporządkowania i łatwiejszego przyswojenia materiału dowodowego chociażby przez Szanowną Ławę Przysięgłych ale także, by strona oskarżona miała możliwość jak najlepszego przygotowania się do kontrargumentacji - i ustalenia, czy nie będzie wymagane przez nas użycia wniosku o dodatkowy czas na przygotowanie się do rozprawy.

Chciałabym dodatkowo uwzględnić, by strona oskarżona zanim przejdzie pełnoprawnie do przesłuchań, zaprezentowała materiał dowodowy dla Ławy Przysięgłych, uwzględniając wszystkie kwestie, idące za ich racją, niestety, zauważam, że cały proces przez stroną oskarżoną jest ujęty w sposób na opak, naturalnie powodując niejasność w przebiegu sprawy i przede wszystkim niemożność faktycznego przygotowania się do składania zeznań chociażby przez mojego klienta Pana Noah Alexandra. 

Nasz wniosek jest składany w ramach wniosku przed sądem ze względu na to, że treść i terminowość wszczęcia całego procesu nie dał nam pełnoprawnego czasu, do zgłoszenia wszystkich próśb o odkrycie, tym bardziej, kiedy strona nawet nie uwzględniła faktycznej kwoty dotyczącej swoich roszczeń w ramach pozwu i przez to, nie jesteśmy w stanie uznać, możliwości liczebności wniosków o odkrycie w ramach wczesnego przygotowania do procesu.

Edytowane przez anti

**Gianna Fabrizi stojąc obok przygotowanego do prezentowania ekranu skierowała się do sędziego oraz A. Cousteau mówiąc:**

Wysoki Sądzie, Pani Cousteau posiada Pani pełen dostęp do zgłoszonego materiału dowodowego - jest on wskazany w dokumentacji złożonego pozwu. Są to materiały, które dwudziestego piątego marca bieżącego roku zostały dostarczone do działu prawnego wytwórni pozwanego - Astaroth Records, by zostać Pani jak mniemam przekazane, ponieważ korespondowała Pani ze mną na temat wystosowanego cease and desist oraz dołączonych załączników już od... dwudziestego siódmego marca.

Obecna tu Ława Przysięgłych również zapozna się ze zgłoszonym materiałem dowodowym kiedy Pan Alexander zostanie zaprzysiężony. Właśnie w tym celu trzymam w dłoni pilot, który mam nadzieję uruchomi stojący obok mnie ekran.

**Gianna Fabrizi mimowolnie uniosła trzymany w dłoni pilot wskazując na niego.**

Przepraszam jeżeli błędnie założyłam, iż okres półtora miesiąca to wystarczająca ilość czasu na przygotowanie się Pana Alexander do złożenia zeznań. 

Lori i reglan97 lubią to

* A. Cousteau stała jeszcze raz po odpowiedzi strony przeciwnej, reagując na odpowiedź.

Wysoki Sądzie, Szanowna Ławo
Rozumiem, że Pani Fabrizi uznaje, że materiał dowodowy przedstawiony w pozwie w ramach wstępnego odkrycia jest wystarczający i strona oskarżająca nie posiada nic poza tym, odnosząc się do zamieszczonych materiałów dowodowych oznaczonych jako Exihibit A oraz B. Podniosłam o fakt z myślą o tym, że strona oskarżająca zapewne posiada większy materiał dowodowy i będzie chciała go wykorzystać biorąc pod uwagę, że przedstawione powyżej materiały dowodowy są jedynie wpisami moich klientów, pisma C&D oraz statementu Pana Richard Sutliffa. Naturalnie, byłam tym samym w stanie twierdzić, że strona oskarżająca będzie miała większy materiał dowodowy w zanadrzu i będzie chciała go uwzględnić na tym etapie ze względu na to, że w tym momencie dowody w sprawie nie wskazują faktycznej racji z strony oskarżającej poza słowami Pana Richarda Sutliffa, które w takim odniesieniu są słowem przeciwko słowu.

Dalej wnosimy wniosek o przedstawienie pełnej listy świadków, której nie otrzymaliśmy na żadnym etapie wszczęcia w ramach odkrycia, kim są, jaki udział brali w całym sporze i w jakim charakterze będą zeznawali, chyba, że jedynym świadkiem, będzie mój klient i na tym zakończy się. 

Dodatkowo odpowiadając na słowa Pani Gianni Fabrizi, nie wiem, dlaczego zostaje narzucony argument półtora miesięcznego okresu czasu, jeżeli wniesiony pozew został w uprzedni wtorek i w tym samym dniu otrzymaliśmy pozew, co daje nam niewielki okres na zapoznanie się z FINALNYM  WSTĘPNYM materiałem dowodowym, zastosowaniem procedur odkrycia i przygotowaniem się do samego procesu. C&D nie zobowiązuje nas do przygotowań procesowych, bo to jest pismo przed procesowe, który często w przemyśle muzycznym jest stosowany jako przysłowiowy "straszak" i nie możemy być pewni, że strona oskarżająca na pewno wniesie pozew, czy sam materiał dowodowy będzie ten sam oraz co najważniejsze - kwestia samego odkrycia, które jest dopiero możliwe w ramach rozpoczęcia procesu, nie w momencie trwania przedsądowego sporu. Chociaż nasza strona wielokrotnie podczas mediacji oraz w piśmie odnoszącym się do C&D prosiła o przedstawienie faktycznych dowodów w sprawie, naturalnie nie otrzymaliśmy nic z tego poza tym, co zostało uwzględnione w pozwie. Odnosząc się na koniec - względem mojego klienta, Pana Alexandra - błędnym założeniem jest fakt, by zakładać, że ktokolwiek może być przygotowany do składania zeznań w momencie, kiedy otrzymuje informacje notabene "na gorąco", tym samym wnoszę o wyrozumiałość względem mojego klienta. 

Dodatkowo wnioskuje o to, by pytania bazowały na materiale dowodowym i nie zostały *specjalnie dodając w ten sam sposób jak wcześniej* "na gorąco" dodawane kolejne przez stronę oskarżającą ponieważ zaburzy to proces odkrycia i standardu procesowego dotyczącego wczesnego ujawnienia. 

Edytowane przez anti
Mith, wiechu, Sava i 3 innych lubią to

**Sędzia George Cisneros wysłuchał obu stron. Po zakończeniu ich monologów, skierował wzrok na A. Cousteau.**

Przyznaję rację stronie oskarżonej, więc teraz wyczytam listę zgłoszonych świadków... Na liście mamy tylko jednego świadka, którym jest Luis Chorostecki, zgłoszony przez stronę oskarżającą jako przełożony Pana Sutliffa. Podczas okresu mediacyjnego, przed rozpoczęciem procesu, Richard Sutliff został wezwany na rozmowę na temat toczącego się sporu przez swojego przełożonego.

W odniesieniu do materiałów dowodowych zgłoszono jedynie dwa - EXHIBIT A i EXHIBIT B. Do chwili obecnej sąd nie otrzymał żadnych innych materiałów dowodowych. Jeśli strona oskarżająca dysponuje jakimkolwiek innym materiałem dowodowym, który jeszcze nie został zgłoszony, musi to uczynić teraz, przed przesłuchaniem świadka, aby strona oskarżona mogła odpowiednio przygotować obronę. Dziękuję..

**Sędzia George Cisneros spojrzał na stronę oskarżającą, sygnalizując oczekiwanie na ich działania.**

sherlocked lubi to