Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

RageMP: Nowy rozdział dla cywili - część 2

Toyer

Rekomendowane odpowiedzi

W dalszym ciągu nikt nie dostrzega (lub nie chce dostrzec) błędów, które konstruktywnie były i są zgłaszane przez graczy, członków ekipy tych obecnych czy tych nieobecnych/usuniętych. 

Największą bolączką tego serwera nie były skrypty - vibe był zawsze w miarę doposażony i fajnie, że pojawia się coś nowego co było komunikowane od dłuższego czasu, ale to nie fundament rozgrywki i działania serwera. Fundamentem jest komunikacja i zrozumienie problemów graczy, czego tutaj okropnie brakuje. Rozwiązania w postaci opiekunów społeczności, cenzura i kagańce nie wspominając już o dziwnych obrazach majestatu na członków ekipy, którzy powiedzieli dość temu wszystkiemu wypruwając sobie żyły w dyskusjach ekipowych i próbach zmian podejścia do różnorakich tematów, które ciągną się od kilku miesięcy. 

Zabieranie odznak, shadowbany, ingerencja członków obecnej administracji w głupie opisy "o mnie" na forum, a to dopiero wierzchołek góry lodowej problemów, które mnożyły i mnożą się dalej. Nie wspominając już o wyciszaniu administratorów w tematach dyskusji prowadzonych w gronie ekipy. Obecnie każdy zapomina, że każda z tych osób, która "nie wspiera serwera w najgorszym momencie" wypruwała sobie żyły przez ostatnie miesiące i każdorazowe odejście, każdego z tych bardziej ogarniętych członków ekipy nie była podyktowana konkurencją czy czymkolwiek innym - była podyktowana brakiem posłuchu, zrozumienia czy wsparcia w zmianach, które każdy z nas starał się przekazać jako ludzie, którzy rzeczywiście ten czas spędzali na tym serwerze i rzeczywiście słuchali graczy. "Nawet najpiękniejsza grafika nie nadrobi gameplay'u" - tak tutaj, nawet najświeższe rozwiązania skryptowe nie nadrobią jednej podstawowej, wręcz fundamentalnej rzeczy. Serwer RolePlay jest dla graczy, to oni go tworzą, to oni przynoszą zarobek, rozgłos i żadne skrypty czy tym bardziej podejście korporacyjne, czy wręcz totalitarne tego nie poprawi. Złotym powiedzeniem jest uderz w stół, a nożyce się odezwą. 

Piszecie o roszadach w ekipie i by dobrać kogoś kompetentnego. Tylko kto normalny i kompetentny pójdzie do ekipy, gdzie ostatecznie będzie zderzał się ze ścianą i siedział na utkanej, bo tak "góra" karze, a żadno z nich nawet nie ma pojęcia co przez lata działo się IC i jakie jest lore serwisowe. Ten serwer przetrawił wiele osób w ekipie, które chciały naprawdę swoim zaangażowaniem mieć pozytywny wpływ, a byli stopowani, wypieprzani albo mieli po prostu dość tego korpo-pieprzenia w jakim to wszystko funkcjonowało. Teraz jeszcze na dokładkę wjechały shadowbany dla byłych ekipowiczów i zamykanie mord, bo postawili się za jednym z nich, gdy ego ex TSV, czy tam admina, zostało naruszone i gorzka pigułka prawdy nie mogła zostać przełknięta.

Tak jak pisała Sava, dużo pomysłów zostaje wprowadzonych, o których pisało sie lata temu. Nagle teraz one są świetne, gdy dupa się pali i hajs z premium się nie zgadza. Wychodzą teraz konsekwencje wprowadzania debilnych ograniczeń na ado, milionów ticketow na event i inny biurokratyczny syf, a ograniczanie wypowiedzi graczom na głównym dsc vibe to już jest jakiś absurd, bo w kryzysie nie grają, gdzie większość z nas prowadziła postacie i projekty LATAMI. Toyer zejdź w końcu na ziemię i zacznij dostrzegać logikę i sens w tym wszystkim.

Aktualnie chyba jedynie cud jest w stanie uratować ten serwis, bo póki nie zmieni sie nastawienie ekipowe, w tym właściciela, to nawet najbardziej dopieszczony skrypt nie zachęci graczy do powrotu.

Edytowane przez Mith

Zacznę od tego, co się zgadza - tak, ekipa przez długi czas była problemem. Wiem o tym. Widziałem to. Część osób, która była w ekipie, nie powinna tam być, a ja fizycznie nie byłem w stanie kontrolować wszystkiego. To nie jest wymówka, to fakt i konsekwencje tego odczuwaliście Wy. Osoby, które odpowiadały za zarządzanie ekipą, już w niej nie są. TSV to dzisiaj inne podejście - ale nie oczekuję, że uwierzycie mi na słowo. Zobaczycie sami po starcie.

Temat pomysłów - część z Was pisała propozycje, które teraz widzicie w changelogach. Okej, fair. Ale pomysł napisany na forum to nie to samo co zaprojektowany, zakodowany i przetestowany system. Przez lata serwer był rozwijany przez community developerów, którzy robili to po godzinach, za darmo, kiedy mieli czas i chęci. W takich warunkach fizycznie nie dało się zrealizować większości tego, co proponowaliście - nie dlatego, że pomysły były złe, tylko dlatego, że nie było komu ich dowieźć. Dzisiaj mam zespół ludzi, którzy pracują nad serwerem full time i za to im płacę. Dlatego teraz te rzeczy powstają - nie dlatego że nagle się obudziłem, tylko dlatego że wreszcie mam ludzi, którzy potrafią to zrobić na poziomie.

Shadowbany - nie ma czegoś takiego na serwerze. Nie było i nie ma. Jeśli chodzi o plakietki "zasłużony" - tak, część osób je straciła. Plakietka to wyróżnienie dla ludzi, którzy wspierają projekt, a nie dożywotni tytuł. Jeśli ktoś aktywnie odcina się od serwera i nie identyfikuje się z projektem - to w jakim sensie jest "zasłużony dla projektu"? To nie kara za krytykę, bo krytykę macie tutaj czarno na białym i nikt jej nie usunął. Nazywanie tego shadowbanem to nadużycie i nie zamierzam się od tego bronić, bo nie ma się od czego bronić.

Wymóg aktywności na Discordzie - głos na Discordzie mają gracze, którzy faktycznie grają. Kto chce zgłaszać propozycje bez żadnych wymogów - dział propozycji na forum jest otwarty dla każdego: https://forum.v-rp.pl/forum/743-propozycje/

Ostatnia rzecz. Wiem, że część z Was jest wkurwiona i ma do tego prawo. Lata na serwerze, zaangażowanie, postaci budowane miesiącami i poczucie, że nikt Was nie słucha. Nie będę Wam mówił, że się mylicie, bo z Waszej perspektywy tak to wyglądało. Jedyne co mogę powiedzieć: oceńcie nas po tym, co zobaczycie na RAGE MP. Nie po obietnicach, nie po newsach - po tym, jak będzie wyglądała Wasza rozgrywka, kiedy wejdziecie na serwer. Na to stawiamy wszystko.

Lirogon, Skala, Flavoli i 8 innych lubią to

8 minut temu, Toyer napisał:

Zacznę od tego, co się zgadza - tak, ekipa przez długi czas była problemem. Wiem o tym. Widziałem to. Część osób, która była w ekipie, nie powinna tam być, a ja fizycznie nie byłem w stanie kontrolować wszystkiego. To nie jest wymówka, to fakt i konsekwencje tego odczuwaliście Wy. Osoby, które odpowiadały za zarządzanie ekipą, już w niej nie są. TSV to dzisiaj inne podejście - ale nie oczekuję, że uwierzycie mi na słowo. Zobaczycie sami po starcie.

Temat pomysłów - część z Was pisała propozycje, które teraz widzicie w changelogach. Okej, fair. Ale pomysł napisany na forum to nie to samo co zaprojektowany, zakodowany i przetestowany system. Przez lata serwer był rozwijany przez community developerów, którzy robili to po godzinach, za darmo, kiedy mieli czas i chęci. W takich warunkach fizycznie nie dało się zrealizować większości tego, co proponowaliście - nie dlatego, że pomysły były złe, tylko dlatego, że nie było komu ich dowieźć. Dzisiaj mam zespół ludzi, którzy pracują nad serwerem full time i za to im płacę. Dlatego teraz te rzeczy powstają - nie dlatego że nagle się obudziłem, tylko dlatego że wreszcie mam ludzi, którzy potrafią to zrobić na poziomie.

Shadowbany - nie ma czegoś takiego na serwerze. Nie było i nie ma. Jeśli chodzi o plakietki "zasłużony" - tak, część osób je straciła. Plakietka to wyróżnienie dla ludzi, którzy wspierają projekt, a nie dożywotni tytuł. Jeśli ktoś aktywnie odcina się od serwera i nie identyfikuje się z projektem - to w jakim sensie jest "zasłużony dla projektu"? To nie kara za krytykę, bo krytykę macie tutaj czarno na białym i nikt jej nie usunął. Nazywanie tego shadowbanem to nadużycie i nie zamierzam się od tego bronić, bo nie ma się od czego bronić.

Wymóg aktywności na Discordzie - głos na Discordzie mają gracze, którzy faktycznie grają. Kto chce zgłaszać propozycje bez żadnych wymogów - dział propozycji na forum jest otwarty dla każdego: https://forum.v-rp.pl/forum/743-propozycje/

Ostatnia rzecz. Wiem, że część z Was jest wkurwiona i ma do tego prawo. Lata na serwerze, zaangażowanie, postaci budowane miesiącami i poczucie, że nikt Was nie słucha. Nie będę Wam mówił, że się mylicie, bo z Waszej perspektywy tak to wyglądało. Jedyne co mogę powiedzieć: oceńcie nas po tym, co zobaczycie na RAGE MP. Nie po obietnicach, nie po newsach - po tym, jak będzie wyglądała Wasza rozgrywka, kiedy wejdziecie na serwer. Na to stawiamy wszystko.

Mnie osobiście bawi, że pewien administrator który doczekał się tutaj zielonego kolorku, po przejściu na konkurencję postanowił sobie walnąć DM. I to na takim stanowisku. To wystarczająco pokazało kogo się przyjmowało do ekipy. Ludzi którzy budowali sobie fejkowy,  ala dobry wizerunek. Już nie wspomnę o tym że kładzie on lachę na "perma" którego dostał lecz w dalszym ciągu polubia Tutaj odpowiedzi innych graczy na forum. No to chyba jednak nie do końca kładzie lachę ogólnie na serwer? Jeśli liczy na powrót, to współczuję. Bo takie zachowania są nie do zaakceptowania

(Moim celem nie jest tutaj wyśmiewanie kogokolwiek bądź oczernianie, ze względu na to nie podaję informacji o którą osobę konkretnie chodzi).

Edytowane przez nvrxth
Skala, dygiii i Proxy lubią to

32 minuty temu, Toyer napisał:

Shadowbany - nie ma czegoś takiego na serwerze. Nie było i nie ma. Jeśli chodzi o plakietki "zasłużony" - tak, część osób je straciła. Plakietka to wyróżnienie dla ludzi, którzy wspierają projekt, a nie dożywotni tytuł. Jeśli ktoś aktywnie odcina się od serwera i nie identyfikuje się z projektem - to w jakim sensie jest "zasłużony dla projektu"? To nie kara za krytykę, bo krytykę macie tutaj czarno na białe i nikt jej nie usunął. Nazywanie tego shadowbanem to nadużycie i nie zamierzam się od tego bronić, bo nie ma się od czego bronić.

Pozwolę sobie wtrącić jako osoba poszkodowana ale tylko w postaci odznak, które zostały mi odebrane przez napisanie posta pod tym tematem. Nie bardzo kminię w takim razie zabiegu, w którym członkowie ekipy, którzy odeszli z serwera dostali kaganiec w postaci ZABLOKOWANIA dodawania nowej zawartości. Zupełnie bez powodu, zapobiegawczo i nadal te "kagańce" mają. 

Wracając do odznaki zasłużonego - idąc tym tokiem myślenia, większość osób która posiada rolę już nie jest AKTYWNYM uczestnikiem serwera i duża część po prostu nie identyfikuje się z projektem. Dlaczego nadal je mają? Wydaje mi się, że osoba zasłużona dla projektu to też osoba która ten projekt AKTYWNIE ROZWIJAŁA przez długi czas. A z tego co kojarzę, to nawet osoba która uczestniczy w projekcie miesiąc otrzymuje tę odznakę.

Prosty przykład, osoby która "nie identyfikuje się z projektem" i się od niego "odcina"

image.png.5528d7207a7ebad030a765d133838758.pngimage.png.18ab2b8f8eaa9949ab05afb409218afc.pngimage.png.e8d2579edb982ed9556f816cf8a0ba70.png

No i finalnie, bo to chyba ostatnie czego nie potrafię pojąć - bo powiedzmy, że zrozumiałem powód "odebrania" mojej odznaki zasłużonego, tak nie potrafię zrozumieć dlaczego odznaki które są "nagrodą" poprzez wybór Community również zostały odebrane. W którym momencie działa ta zasada?

32 minuty temu, Toyer napisał:

TSV to dzisiaj inne podejście - ale nie oczekuję, że uwierzycie mi na słowo. Zobaczycie sami po starcie.

Jakie? Bo z tego co byli już członkowie ekipy pisali na różnych discordach wytoczyli kilka sytuacji, które się dzieją - niemalże dwutygodniowe przyzwolenie na to, żeby móc odejść i awanse za grę Cops and Robbers z Event Teamem, żeby nakręcić grę LEA. Nie zrozum mnie źle, Toyer - ale to są sytuacje, które są bezpośrednio komentowane przez osoby które były w ekipie w połowie stycznia tego roku w momencie dramatycznego spadku ilości osób na serwerze i "wielkiej reorganizacji na lepsze". Proporcja osób będących w ekipie i ciągłe szukanie wciąż wywołuje śmiech, bo na jednego gracza zaczyna przypadać już jeden członek ekipy.

Edytowane przez Mixer

31 minut temu, Toyer napisał:

Jest wiele osób, w tym ja, które mają jakiś jeszcze gram nadziei na to, że będzie można kontynuować swoje wątki i dalej prowadzić swoje projekty/postacie po migracji i sytuacja sie ustabilizuje, konkurencja jest potrzebna. Aktualnie w peaku jest 60 graczy przy dobrych wiatrach, z czego 1/4 to administracja. Nie zmyślam tego, bo ostatnio wszedłem i widzialem jak to wygląda. 3 biznesy aktywne, 10 osob na /aduty online. Zabieranie możliwości wypowiadania się nam, graczom, którzy po prostu przeczekują gorszy okres jest po prostu słaby i odbiera chęci na potencjalny powrót. Krytyka jest potrzebna, wiadomo, ze niektórzy przesadzali, ale większość osob pisała logiczne argumenty wtedy. To jest moment, w którym powinniście zaciskać więzi z graczami, a nie stawiać mur. Bez graczy projekt nie istnieje, proste.

Shadowbany - nie ma czegoś takiego na serwerze. Nie było i nie ma. Jeśli chodzi o plakietki "zasłużony" - tak, część osób je straciła. Plakietka to wyróżnienie dla ludzi, którzy wspierają projekt, a nie dożywotni tytuł. Jeśli ktoś aktywnie odcina się od serwera i nie identyfikuje się z projektem - to w jakim sensie jest "zasłużony dla projektu"? To nie kara za krytykę, bo krytykę macie tutaj czarno na białe i nikt jej nie usunął. Nazywanie tego shadowbanem to nadużycie i nie zamierzam się od tego bronić, bo nie ma się od czego bronić.

Może w tej kwestii poczekajmy na wypowiedź @Meph, który po odejsciu z CM po aferze z Azzi ma nałożone moderacje na każdy wpis na forum, co znacznie mu utrudnia pisanie wypowiedzi oraz kontynuowanie gry na postaci Abigail Hernandez, która opierała sie między innymi na podcastach z graczami branzy rozrywkowej. Coś mi się wydaje, że swobodnie się nie bedzie mógł tu wypowiedzieć.

Opiekę nad ekipą miała osoba, ktora była najbardziej niekompetentna i zrobiła sobie z tego swoją mini korporacyjkę. Było mnóstwo znaków przez ten czas, ktore pokazywały, że coś tu jest nie tak i zamiast coś z tym zrobić to robiło sie efekt odwrotny i usuwało sie niewygodnych ludzi, którzy szli na przekór. Ja sam pamietam te spotkania ekipowe na voice i jak musialem zdawac raporty z moich osiągnięć jako CM czy GM i przedstawić przy tym najlepiej rozbudowany plan na kolejny miesiąc wobec sektora, za który odpowiadałem. Nie ma co zwalać winy na ludzi co byli w ekipie. Fakt, trafiły sie czarne owce, które nie powinny sie tam znaleźć i nie ma co tu nawet zaprzeczać, ale duzo ludzi porezygnowało ze zmęczenia, albo zostali usunięci bo byli zbyt niewygodni i szukaliście po ludziach haków i argumentów na to by wypieprzyć taką osobę.

Ile czasu już minęło odkąd zniknął dział dyskusje? Propozycje też rzuciliscie dopiero jak zostaliście postawieni przed faktem dokonanym, gdy konkurencja ruszyła. Argument, ze często tam dochodziło do kłótni i ostrych wymian zdań jest bezsensowny, bo od tego są moderatorzy forum by zgodnie z regulaminem nałożyć jakies ograniczenia, ale sama dyskusja i słuchanie graczy jest podstawa by te zębatki sie kręciły i jakoś to grało wszystko. 

Edytowane przez Mith

Odznaki wybrane przez community nie powinny były zostać odebrane razem z zasłużonym. Naprawione.

Plakietki "zasłużony" u osób, które nie identyfikują się z projektem - przejrzane i pozabierane.

Co do moderacji pisania - kilka osób po odejściu z ekipy działało na szkodę serwera. Nikt nie ma zablokowanej możliwości pisania, ich posty przechodzą przez moderację. To nie jest shadowban, to nie jest kaganiec, to standardowa reakcja ich na zachowanie.

Reszta - oceńcie po starcie na RAGE MP, nie po plotkach z Discordów.

Lirogon i Flavoli lubią to

12 minut temu, Toyer napisał:

Co do moderacji pisania - kilka osób po odejściu z ekipy działało na szkodę serwera. Nikt nie ma zablokowanej możliwości pisania, ich posty przechodzą przez moderację. To nie jest shadowban, to nie jest kaganiec, to standardowa reakcja ich na zachowanie.

image.png.a5401b97b8a58bd012f90393d7580788.png

Nawet w zdjęciu na tle Meph ma napisane, że nie może dodawać odpowiedzi. To nie jest TYLKO zawartość moderowana. Co do wcześniejszej Twojej wypowiedzi - to nie jest standardowa reakcja na ich zachowanie, bo z tego co kojarzę to wszyscy którzy wyszli jednym razem dostali te zablokowanie możliwości i moderację postów - nawet nie wrzucając nic na forum ani na discordy zrzeszone. Wiem, bo wśród nich są osoby które ANI RAZU nie wypowiedziały się krytycznie w podejmowanych dyskusjach a taką blokadę dostały. Zostały zdjęte tylko dla osób, które się zgłosiły i zapytały "Za co". 

12 minut temu, szeryfuwa_zapasowe napisał:

A jak odniesiesz się do tego, że usunąłeś mi KONTO całkowicie z forum, z serwera gry oraz z panelu? Na forum wstawiłem raptem JEDEN post, który zaraz został ukryty a moje konto USUNIĘTE. Do DZIŚ, kiedy mija już 48 dni, nie potrafiłeś odpisać przez ten cały czas na PW na discord, tak samo Twój koleżka od kieliszka Administrator serwera, bo "on nic nie wie, a może sam pisałeś maila aby Ci usunął??" i tak to się kręci. Po takim czasie dalej nie mam przywróconego konta, pomimo tego, że nie zrobiłem NIC. Po tym, jak połowa ekipy odeszła wskazując jasno swój powód, nawet na serwer nie wchodziłem, nie zaszkodziłem ( a mogłem XD ), tylko napisałem JEDEN post, a Ty usuwasz mi całkowicie konto z serwera bo masz taki kaprys i chuj - zero jakiejkolwiek dyskusji i wyjaśnień, dosłownie nic. Ubzduraliście sobie wtedy z pewną personą w głowie, że to ja jestem czemuś winny i od tamtej pory jest jazda bez trzymanki XD 

Więc może w formie PUBLICZNEJ, w końcu NAPISZESZ WPROST, jaki jest POWÓD OFICJALNY, usunięcia mi mojego KILKULETNIEGO konta WRAZ Z CAŁĄ JEGO ZAWRATOŚCIĄ, w tym również PRZEDMIOTAMI W GRZE, PUNKTAMI ZDOBYYMI W GRZE ORAZ ZA ZŁOTÓWKI. Bo ja dalej nie mam takowej informacji, maila - nic nie wpłynęło, abym złapał TOS, czy cokolwiek co pozwoliłoby Ci na swobodne wyjebanie konta przez Twój kaprys i nastawienie wobec mojej osoby, tuż po tym jak napisałem w tickecie swoje słowa. Słowa prawdy rzecz jasna.

No to ładne rzeczy wychodzą na światło dzienne...

Sava, miami, DobryRyjek123 i 1 inny lubią to

Godzinę temu, Toyer napisał:

Odznaki wybrane przez community nie powinny były zostać odebrane razem z zasłużonym. Naprawione.

Plakietki "zasłużony" u osób, które nie identyfikują się z projektem - przejrzane i pozabierane.

Reszta - oceńcie po starcie na RAGE MP, nie po plotkach z Discordów.

Rozumiem, że jako gracz kreujący projekt w Paleto i dający sporo gry tam, czy budując największy projekt w branży według Ciebie nie utożsamiam się z serwerem, a czas który włożyłam w sektor półświatka to nic. Super Toyer, miło że doceniacie ludzi którzy poświęcili za darmo swój czas dla serwera, tworzenia rozgrywki bo nie zgadzają się z Wami w 100%. Chyba faktycznie pora iść na emeryturę niż czekać na Rage.

Pozdrawiam ciepło, a shadowban to określenie na zablokowanie pisania innym, którzy wkładali swój czas w ten serwer.

Powodzenia tam, mam nadzieję, że te 50 osób doceni opcje gry w golfa i oglądanie YT 🙂

image.png.5cb8aa22c8b19db3c3f177627bc6f119.png

VEA1ykW.png

6 godzin temu, Toyer napisał:

Dlatego sobie strzelacie w stope. Wybacz Toyer... Albo nie, nie będę przepraszać. Ta decyzja jest zwyczajnie w parze z byciem troglodytą. Tak bardzo zostałeś urażony tym, że ludzie którzy już nie grają ( i nieli ku temu swietne powody) dalej piszą swoje opinie, które zwyczajnie były trafne. Forum? Kogo kurwa obchodzi forum Toyer. Discord jest najlepszym miejscem aby to wylać bo więcej osób się włączy w dyskusję i nie zamieciesz tak tego pod dywan... No, teraz już tak bo robicie discord dla Yes manów

ouch-ezgif.com-resize.gif.d8959fe700b1dea5d69d8d5427fe0ee5.gif

Jeśli chodzi o sam skrypt to jest ogień 😎🔥

Administracja też wygląda na lepszą niż poprzednia 👍

Spoiler

Niesmak, który pozostał po poprzedniej administracji, odbiera mi chęci powrotu do gry. Wiele sytuacji do dziś nie zostało wyjaśnionych i wygląda na to, że już tak pozostanie. W takich okolicznościach trudno mi znaleźć chęć, by wracać do „poważnej” rozgrywki tutaj. 😐

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności Regulamin