Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

**W sieci na jednym z portali pojawiła się zbiórka na nowy start dla ofiary przemocy domowej**

Meph

Rekomendowane odpowiedzi

**Na jednym z portali z zakresu zbiórek na różne potrzeby i cele, pojawiło się nowe ogłoszenie dotyczące wsparcia w procesie ucieczki od przemocy i możliwości rozpoczęcia na nowo w bezpiecznych warunkach. Do ogłoszenia zamieszczone są zdjęcia - dodatkowo informacja iż w razie potrzeby organizatorka zbiórki może przesłać kolejne zdjęcia dla potwierdzenia swojej historii. Ponadto można uzyskać dostęp do kilku obdukcji mających miejsce na przestrzeni kilku lat. Ponadto wiele zdjęć i prześwietleń ukazujących urazy bądź pojedyncze złamania - w tym dwa ręki, dwukrotnie żebra oraz jeden raz nogi. Wszystko wygląda dość rzetelnie i prawdziwie, jedynie z przyczyn logicznych zamazane zostały dane dotyczące osoby, miejsca przeprowadzenia badania czy dokładnych dat lub numerów, tak by nie można było ustalić personaliów osoby zakładającej zbiórkę.**

**W treści zbiórki znalazły się takie informacje jak:**

Hej.
Jestem ofiarą przemocy domowej, od długich lat doświadczałam jej ze strony ojca - razem z moją matką. Wielokrotnie byłam bita, poniżana, a moje życie było  ograniczane jedynie do pasma strachu i udręki. Byłam zamykana pod kluczem, nie mogłam opuszczać domu. Gdy nadchodził zły dzień albo choć jeden impuls, ja lub moja matka stawałyśmy się workami treningowymi. Byłam okładana pięściami, kijami, mokrymi ręcznikami z twardymi przedmiotami schowanymi w środku, kablami, czy nawet przeklętą oderwaną nogą od stołu - wszystkim co mogło znaleźć się w zasięgu rąk tego człowieka.

Doznałam wiele urazów, ran, które dokuczają mi znacząco aż do dzisiejszego dnia. Siniaki, rany, rozcięcia, złamania - zapewne wszystko co możecie sobie tylko wyobrazić. W informacjach zamieszczam dokumentację z kilku obdukcji, badań lub wizyt szpitalu, gdy udało mi się uciec i zrobić cokolwiek w kierunku potencjalnej wolności. Jednak nasz los i prawo bywają przewrotne, wiec nie nastąpiło to tak szybko jak mogłam sobie życzyć. Poniżej zamieszczam kilka zdjęć z jednego z takich momentów, w razie konieczności i chęci weryfikacji, mogę wskazać także inne z późniejszych lub wcześniejszych etapów czasu. 

QbOWGzt.png61zDn0f.png

Do przemocy fizycznej dochodziła też psychiczna, finansowa - ze względu na to iż byłam zamykana całkowicie w domu, nie byłam w stanie podjąć pracy, uniezależnić się i po prostu mieć szansę jakkolwiek uciec. Bez funduszy, finansów i możliwości ucieczka była praktycznie równoważna z wyrokiem śmierci lub życia w potencjalnie równie złych warunkach - tym bardziej, że zawsze byłam odcinana całkowicie od pieniędzy, więc nie było nawet mowy o kupieniu biletu na busa, pociąg lub inną formę transportu dzięki, której mogłabym odjechać miarowo daleko. Kolejną kwestią były groźby, które słyszałam regularnie - że wszystko co do tej pory się stało to nic względem tego co się stanie, gdy spróbuję uciec i zostanę złapana przez mojego oprawcę (w tym również wielokrotnie słyszałam w jaki sposób zamorduje wtedy mnie lub matkę). Kilka razy mogłam się o tym przekonać w bardzo bolesny sposób, jednak nie zniechęciło mnie do dalszych prób odmienienia mojego losu.

jlgM5Wg.png

Po piątej próbie ucieczki finalnie udało mi się choć w pewnym stopniu oddalić i zabezpieczyć by nie zostać znalezioną. Zgłosiłam sprawę i zeznawałam przeciwko mojemu oprawcy, niemniej sąd potraktował go po macoszemu, przez co muszę dalej ukrywać swoją twarz czy danę, tak by nie mógł mnie zbyt łatwo odnaleźć - robię to ze strachu. Strachu o własne życie, o wolność i że koszmar może znów powrócić. Nie wiem czy kolejny raz znalazłabym w sobie siłę by zaryzykować, tym bardziej, że ostatnim razem nie przyniosło to takich efektów o jakich mnie zapewniano przez dłuższy czas na różnych telefonach zaufania dotyczących właśnie przemocy domowej. System mnie zawiódł, a mimo to pragnę żyć dalej i korzystać z życia tak jak mogę, bo co innego mi zostało?

Zbiórka dotyczy wsparcia na nowy start, nowy bezpieczny początek. Potrzebuję funduszy by móc uzyskać choć trochę stabilności i płynności finansowej, która teraz nie jest w najlepszej kondycji, niestety. Potrzebuję podstaw do życia jak każdy człowiek, podejmuję pracę, lecz to nadal kropla w morzu potrzeb przy pożyczkach, które muszę spłacić a które zaciągnęłam by móc faktycznie uciec i zaszyć się gdzieś na kilka dłuższych chwil. Boje się, że pewnego dnia po prostu przestanę jakimiś metodami i kombinacjami wiązać koniec z końcem i skończę kompletnie jako bezdomna lub wrócę do tamtego piekła.

Cieszę się widząc również, że cały czas powstają nowe fundację do walki z takim terrorem jaki sama przeszłam - między innymi Chastain Foundation 🦋 (@amnilka) - wierzę, że dzięki kolejnym akcjom i działaniom podejmowanym w ramach wsparcia, pomocy ustalenia sposobu działania czy nawet zabezpieczenia ofiar po ucieczce można podejmować skuteczną walkę z nasilonym zjawiskiem przemocy w naszym kraju.

Dziękuje każdemu kto wesprze mnie choćby symbolicznym dolarem. Naprawdę, z całego serca.

Uważajcie na siebie kochani - pamiętajcie, że każdy zasługuje na szacunek i godność i nie pozwólcie wmówić sobie nikomu, że tak nie jest.

**Przelewy można wykonywać poprzez portal ze zbiórkami - z niego z kolei fundusze trafią na konto organizatorki. Portal analogicznie pobiera procent za realizację każdej transakcji, w wysokości 15%.**
((Tym samym proszę by chętni wpłacający wysyłali 85% kwoty wskazanej narracyjnie.))

((Konto bankowe do przelewu IG:  5005824532))

**Meredith Chastain podjęła próbę skontaktowania się z dziewczyną poprzez portal internetowy, chcąc umówić się z nią osobiście na spotkanie.**

@Meph

Edytowane przez amnilka