Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

RageMP: Nowy rozdział dla cywili - część 1

Toyer

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, Hajsu napisał:

prosze, zrozum w końcu że nikt nie chce tego grać, błagam

To wtedy idźcie na serwer rpg a nie na roleplay. Na cholere gracie na serwerze, gdzie wszystko powinno się odgrywać, skoro nie chcecie tego robić x D 

luukisek, xydhc, dygiii i 1 inny lubią to

28 minut temu, naughty napisał:

Może źle mnie zrozumiałeś tutaj albo ja trochę źle dobrałem słowa. Logiczne jest to, że świeża osoba, która dołączy do otoczki nielegalnych wyścigów nie dostanie tego od ręki. Musi zapracować na swoje zaufanie i pozycje w świecie in-character, by w ogóle pozyskać kontakt do osoby, która będzie "załatwiała" taką zabawkę (i tak, będzie to tylko dostępne drogą IC - ticket będzie jedynie formalnością w trakcie zostawiania samochodu na dziupli, by spisać w docs dane, czy po to by się umówić na odbiór samochodu). "Nie zależy nam na spopularyzowaniu tego" - w kontekście, że nie będziemy każdemu wpychać tego do samochodu od razu po przejściu na Rage. Jak mam być szczery, na obecny moment wyliczyłem z 6 postaci (aktywnych, pół-aktywnych), które mogłyby ubiegać się o kontakt do takiej osoby. Paywall nie będzie też przesadnie duży - nikt nie mówił tutaj o kwotach rzędu $100,000+ za taki system. Obecnie prowadzę strefę zmotoryzowaną niecały miesiąc; mam do tego wizję i dużo parcia, by przelać to co mam w głowie na grę. Pamiętajmy jednak, że jesteśmy ograniczeni też czymś, co nazywamy czasem. Nie jestem w stanie wszystkiego wprowadzić za jednym zamachem, tylko stopniowo, zaczynając od ogólnodostępnej strefy, kończąc na "zamkniętej" strefie, do której powoli przechodzę jeśli chodzi o zmiany w prowadzeniu i zasadach, które dotychczas panowały. Bo ciężko się nie zgodzić z tym, że dotychczas ściganci byli źle prowadzeni, a zasady były niekonsekwentnie egzekwowane. Liczę tutaj ze strony wszystkich graczy na kredyt zaufania, bo mimo wszystko, moja praca nad naprawą tej strefy dopiero się zaczęła.

Gracze potrzebują transparentności i uczciwej komunikacji, ekipa się zmieniła, oby się podejście zmieniło i będzie dobrze. Pozdrawiam 

naughty i KirbY. lubią to

image.png.3e0e4e416ec78f2613ea0b7c96c990ca.png

14 godzin temu, NiezależnaFretka napisał:

Zdecydowanie nie...Te boty przyczyniały się do zabicia gastro a zwłaszcza Fryzjera, bo gracz wolał sobie poczekać aż fryzjer sobie zejdzie z dutki i poszedł dobie do bota, gdzie nie musiał odgrywać. I to na faktach mówię, co widziałam xD 

ale ty rozumiesz ze cos takiego jak fryzer czy tatuaz powino byc dostepne pod botem? po co jako postac mam isc i odgrywac mierne rp z jakism bentrumem co ma salon z marmuru w centrum zeby obciac se wlosy na zero? jak ktos chce odgrywac pojscie do fryzjera to se idzie jak ktos nie to idzie do bota, co wartosciowego wniesie zmuszenie gracza ktory odegra narracje na odwal zeby tylko se zmienic wyglad postaci

3 godziny temu, Sava napisał:

A co w niej było nie tak, że trzeba ją naprawiać? Pytanie czy ściganci będą mieli w końcu realne konsekwencje - usuwane (skasowane wozy) i FCK po jeździe jak szurnieci? Bo bez urazy ale jak ludzie z nitro mają jeździć po mieście czy innych terenach zabudowanych (a pewnie tak będzie) to patrząc na ilość kamer i social mediów w tych czasach używanie tego jest ogromnym też ryzykiem i powinno być zachowane na pokazy a nie na ulice

W głównej mierze mindset, który był zakorzeniony - ucieczki przed LEA dla sportu i prowokowanie ich, brak strachu przed konsekwencjami (LEA/inne strefy), strach utraty majątku (betowanie pieniężne, pink-slip's - ogólnie, w głównej mierze hazard), terminatorstwo w przypadku grania wypadków na trasach wyścigu i poza nimi. To o czym też piszesz Sava, czyli "realne konsekwencje" w postaci zabieranych i kasowanych samochodów podczas wypadków, gdzie wóz szedłby na złom; czy samego FCK - ma to miejsce i jest to zasada ogólna, dla każdego, niezależnie w jakiej strefie się gra. Nie wszystko oczywiście jesteśmy w stanie zobaczyć, więc na nieoficjalnych wydarzeniach strefy nie mamy jak zareagować prędko bez interwencji drugiego gracza; tak na oficjalnych wydarzeniach zawsze jest trzymana ręka na pulsie. I tak, zgadzam się z tym, że używanie tego jest ogromnym ryzykiem. Co sprawia też, że trzeba będzie tego używać z głową, inaczej taki samochód dość szybko może trafić w dłonie LEA.

Gerberinni i dygiii lubią to

12 minut temu, naughty napisał:

W głównej mierze mindset, który był zakorzeniony - ucieczki przed LEA dla sportu i prowokowanie ich, brak strachu przed konsekwencjami (LEA/inne strefy), strach utraty majątku (betowanie pieniężne, pink-slip's - ogólnie, w głównej mierze hazard), terminatorstwo w przypadku grania wypadków na trasach wyścigu i poza nimi. To o czym też piszesz Sava, czyli "realne konsekwencje" w postaci zabieranych i kasowanych samochodów podczas wypadków, gdzie wóz szedłby na złom; czy samego FCK - ma to miejsce i jest to zasada ogólna, dla każdego, niezależnie w jakiej strefie się gra. Nie wszystko oczywiście jesteśmy w stanie zobaczyć, więc na nieoficjalnych wydarzeniach strefy nie mamy jak zareagować prędko bez interwencji drugiego gracza; tak na oficjalnych wydarzeniach zawsze jest trzymana ręka na pulsie. I tak, zgadzam się z tym, że używanie tego jest ogromnym ryzykiem. Co sprawia też, że trzeba będzie tego używać z głową, inaczej taki samochód dość szybko może trafić w dłonie LEA.

Ogółem to sektor ścigancki z obrazu zajawkowiczów przedstawia wygląd lesbijek-japonek i to niestety przykra sprawa. 
Nie wiem czy taka ogólna, gdy wiem, że ktoś po ogromnej kraksie musiał po prostu zapłacić, zagrano timeskip x lat po powaznym wypadku by móc już grać po paru dniach i tyle. Ale no mam nadzieję, że faktycznie jest jak mówisz, może po prostu ja tego nie widziałam przez te 4 lata gry na Vibe

image.png.5cb8aa22c8b19db3c3f177627bc6f119.png

VEA1ykW.png

4 godziny temu, Sava napisał:

Bo bez urazy ale jak ludzie z nitro mają jeździć po mieście czy innych terenach zabudowanych (a pewnie tak będzie) to patrząc na ilość kamer i social mediów w tych czasach używanie tego jest ogromnym też ryzykiem i powinno być zachowane na pokazy a nie na ulice

Oni zawsze robią co chcą... ile razy widziałem jako LEA  jak walą na pełnej petardzie po Vespucci, gdzie zaraz ktoś by to nagrał telefonem a jak nie to kamera CCTV. Dla nich w sumie nie ma żadnych konsekwencji bo opiekun "ścigantów" zawsze robił im plecy. Nie mówię już o braku pojazdów LEA (po usunięciu Highway Patrol) do zwalczania tak szybkich pojazdów XDD. 90% floty to są scouty, które wymiękają przy "ścigantach".

Dodatkowo jeżdżą często pod prąd (podobno nie gramy miasta duchów)... a LEA dostaje po tyłku jak wjedzie na drugi pas niechcący xD

Edytowane przez PrezydentRP
dygiii lubi to

18 godzin temu, NiezależnaFretka napisał:

Zdecydowanie nie...Te boty przyczyniały się do zabicia gastro a zwłaszcza Fryzjera, bo gracz wolał sobie poczekać aż fryzjer sobie zejdzie z dutki i poszedł dobie do bota, gdzie nie musiał odgrywać. I to na faktach mówię, co widziałam xD 

Znaczy ja pisalem o wgraniu otwartych interiorow, pozwalajacych na interakcje miedzy graczem X bedacym na zewnatrz, a graczem Y bedacym wewnatrz budynku - to w przypadku knajpy z opcja drive-thru. W ten sposob ozywimy rozgrywke w biznesach, popychajac Los Santos w strone zywego miasta, anizeli symulatora kolejek. Dobrze prosperujacy biznes moglby tez dostac laurke w postaci bota w godzinach nocnych, chociaz osobiscie nie jestem fanem automatyzowania projektow, ale widze tez zalety tego typu zastosowan. Oczywiscie bot generowalby nizsze przychody dla wlasciciela.

Generalnie taka inicjatywa sprawdzilaby sie na spotach tatuatorow, biznesach z totalnie niewykorzystanym potencjalem. Salony tatuazu na VIBE generuja niebotyczna gotowke, ale vibe w nich panujacy przypomina kolejke do lekarza, gdzie jestes tylko i wylacznie numerkiem. Malo kto potrafi zbudowac taka postac, a o mozliwosci dolaczenia nia do sektora rozrywkowego jako artysta wizualny, czerpania dodatkowych korzysci materialnych z gry IC, wykorzystywania social mediow lub NAJWAZNIEJSZE - organizowania guest spotow chyba sie calkowicie zapomnialo. Dlatego tez podbilbym sie pod zautomatyzowaniem salonu tatuazu, tak jak poprzednio biznesu fryzjera, bo najprosciej w swiecie sa to biznesy zarabiajace nieadekwatny cash do gry (przez co wplywaja negatywnie na sektor biznesowy i ekonomie na serwerze) oraz bardzo czesto sa nieaktywne w prime time.

Pomijac oczywiscie fakt, ze w/w biznesy sluzyly niekiedy do lowienia /rybek/ w postaci kobiecych postaci, zas pracownice (!) czesto niechetnie wchodzily w interakcje i immersyjna gre z postacia meska. Takze ja sie wcale nie dziwie, czemu nikt nie chcial grac z ludzmi zasilajacymi ten typ biznesow. Naturalnie bez szufladkowania, nie mam na mysli zdrowych graczy.

Jesus i fakehustler lubią to

Hej! Sporo z Was podnosi temat interakcji między graczami i słusznie, bo to fundament gry RP. Chcę wyjaśnić tok myślenia, który stał za tymi zmianami.

Prace dorywcze zostały zaprojektowane przede wszystkim z myślą o graczach, którzy logują się poza godzinami szczytu. Dobrze wiemy, że peak serwera to wieczorne godziny, ale chcemy, żeby osoba logująca się rano czy w środku dnia też miała coś sensownego do robienia. Aktywności single player mają trzymać ludzi na serwerze dłużej, co paradoksalnie zwiększa szansę na spontaniczne spotkania i interakcje.

Co do interakcji gracz-gracz - nie zapomnieliśmy o tym. Jak pisałem w newsie, to jest pierwsza część zmian. Druga część skupi się na biznesach i tam też znajdziecie mechaniki budowane wokół współpracy i kontaktu między graczami. Nie chcieliśmy wrzucać wszystkiego do jednego newsa.

Doceniam Wasze uwagi, szczególnie te bardziej rozbudowane - czytam je i biorę pod uwagę. Nie obiecuję, że wszystko wejdzie, ale każdy pomysł jest rozpatrywany.

Dodatkowo przygotowujemy odświeżony dział propozycji na forum, gdzie każdy z Was będzie mógł podzielić się swoimi pomysłami w uporządkowany sposób. Będziemy informowali jak tylko go wrzucimy.

Polecam wziąć pod uwagę taki scenariusz:

1. Prace dorywcze poza godzinami szczytu wykonywane w lokalizacjach dowolnych.

2. W godzinach szczytu pracę dorywcze spawają sie tylko w otwartych lokalizacjach (przykładowo naprawa skrzynki w budynku czynnej gastronomii - możliwość interakcji z graczem; Wyłączanie pradu u gracza który jest online - chciałbym zobaczyć elektryka gaszacego prąd komuś na Davis gdzie cala ekipa stoi i trzeba wzywać SD do asysty zeby dostac się do lokalu; Możliwość zamówienia pizzy jak kiedyś na SA:MP ze gracz mial na /tel wzywanie pizzy i uwaga. Pizze odbierać nie z pickupa a przykładowo gracz zamawia jedzenie z któregokolwiek lokalu który jest czynny, a dostawca jedzie tam jak jakieś glovo odbiera z biznesu w ktorym da gracze i zawozi komuś kto rzeczywiście chce)

Warto rozważyć by praca taxi byla dorywcza. Gracz zarabiał by na kursach a za jazdę nonrp i rozwalanie auta miałby odejmowane z wyplaty.

Prosze tez nie zapominać o Paleto. Praca dorywcza dla kogoś kto chce tam kreować grę typu rozwożenie gazet, zbieranie marchewki z pola czy dostawy paliwa na stację paliw po całym blaine county.

To tak na szybko wymyśliłem, jak macie miejsce na więcej pomysłów to można cos pogłówkować.

Pozdrawiam i czekam na więcej info o Vibe na RAGE! 🤩

SA7MON_, Jesus, xydhc i 1 inny lubią to

W dniu 3.02.2026 o 03:53, Salvatrucha napisał:

Większe podatki za przesiadywanie w interiorach!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 🤪

Prywatne mieszkania jak najbardziej.

Lokale usługowe jednak niekoniecznie. Może jedynie, gdy jest w nich grane bez aktywnego znacznika biznesu?

dygiii lubi to

tragiczny ten bohater, więzień ram narracyjnych

wystaw go na wiatr, a odróżnisz go od innych

4 godziny temu, CHQL8 napisał:

Prywatne mieszkania jak najbardziej.

Lokale usługowe jednak niekoniecznie. Może jedynie, gdy jest w nich grane bez aktywnego znacznika biznesu?

To znaczy moja propozycja to była z takim mocnym przymrużeniem oka pod wpływem późnej godziny, której miałem nadzieje nikt nawet nie podda moderacji. Nie mam żadnych argumentów, ale chciałem tylko podkreślić tym jaki mamy problem z interior playerami. Przy liczniku 80 graczy, otwarte dwa biznesy, a na mieście głucho. Ten problem był od zawsze widoczny nawet przy większych proporcjach aktywności. Dlatego rzuciłem tak absurdalnym pomysłem! 

Co do twojego podejścia i lokalów usługowych, w zupełności się zgadzam. Wystarczająco oberwaliśmy po dupie! Uważam, że na krótki czas powinniśmy wypracować jakieś porozumienie na poziomie gracz vs zarząd, by ułatwić trochę właścicielom biznesów rozwój i prowadzenie go. Bo o ile bar w którym gram codziennie nie może narzekać na brak aktywnych graczy przez lokalizacje kojarzoną z klimacikiem, tj. parking vespucci, to tego samego nie można powiedzieć o innych punktach, które jeszcze za czasów lepszych liczb cieszyły się zainteresowaniem będąc w innych częściach miasta. 

Szymx97 i Skala lubią to

W dniu 2.02.2026 o 14:42, DobryRyjek123 napisał:

ale ty rozumiesz ze cos takiego jak fryzer czy tatuaz powino byc dostepne pod botem? po co jako postac mam isc i odgrywac mierne rp z jakism bentrumem co ma salon z marmuru w centrum zeby obciac se wlosy na zero? jak ktos chce odgrywac pojscie do fryzjera to se idzie jak ktos nie to idzie do bota, co wartosciowego wniesie zmuszenie gracza ktory odegra narracje na odwal zeby tylko se zmienic wyglad postaci

Nie, nie powinno być, bo to pójście na łatwiznę i unikanie interakcji z graczami, gdzie przed chwilą krzyczycie że należy mieć tej interakcji jak najwięcej. 
To tak jak wyżej napisałam. Skoro męczy Ciebie odgrywanie i interakcja z graczami, idź na serwer z trybem RPG na FIVEM a nie na RolePlay - który w swoich założeniach i podstawach, ma to do siebie że należy odgrywać. 
Wielkie grono z Was woła, że jest za dużo skryptu a zaraz rumor podnoszą, jak ktoś mówi że powinien daną rzecz odgrywać. Bendrum wbrew pozorom też potrafi grać i odgrywać, to co robi. Nie wrzucaj wszystkich do jednego wora. 

Edytowane przez NiezależnaFretka
dygiii i naughty lubią to

Skoro już będą te przenosiny na RAGE proponowałbym rozpocząć dyskusje z graczami na temat gospodarki i potencjalnej czystki bo na aktualnych serwerach biorąc pod uwagę ten i konkurencje mamy skrajności na niebieskim serwisie gracze będą spędzać drugi etat po pracy w gierce na wirtualne dolary a tutaj znów jest aż przesyt tej gotówki potrzeba coś pomiędzy.

Majorrek i dygiii lubią to

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności Regulamin