Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

RageMP: Nowy rozdział dla półświatka

Toyer

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 8.01.2026 o 15:06, rodeo napisał:

2k26 a ludzie chca dalej czystek w gospodarce xD

Osobiście nie jestem fanem czystek, mimo braku jakiegokolwiek majątku na tym serwerze, ale tutaj w sumie mogłaby się przydać, wraz z ustosunkowaniem przez ekipę, a przynajmniej zarząd, w jakim kierunku mają zamiar iść przyszłościowo do samego końca - easy, medium czy high roleplay. Każdy ma swoje plusy, jak i minusy, natomiast jeżeli padłoby na pierwszy, który najbardziej można było odczuć do pewnego momentu, aż nie zaczęto mieszać tych kierunków i ograniczać pola zarobkowego, to w porządku, ale powinny być jakieś odgórne ustalenia, że przykładowo - gracz może mieć 100 milionów na koncie, ale żeby kupić supercara, dom na Vinewood czy inne rzeczy z półki premium, to musi mieć postać jakiś grunt nadający sensowności i spójności, a nie barman/barmanka, która po godzinach mieszka na vinewood, na koncie ma miliony, a wieczorami jest kierowca rajdowym w tuningowanym po brzegi samochodzie. Tym bardziej że jedni dorobili się milionów za czasów, gdy zarobić je było śmiesznie łatwo i flexuja się tym, a inni dołączyli/stworzyli postacie później i jednak jest już bardziej restrykcyjnie. 

Majorrek lubi to

16 godzin temu, Haniball napisał:

Tonący brzytwy się chwyta pojawiają się zapowiedzi solidnych zmian dopiero kiedy Vibe przestał mieć monopol na pisemne rp z powodu tego że był to jedyny taki serwer trochę za późno na to panowie....

Prace trwały conajmniej od września, więc... przygotowania już były od dłuższego czasu. Więc chyba komentarz nie do końca trafiony. Jedynie fakt taki, że zapowiedzi pojawiły się dopiero jak inny serwis startuje. 

Ja mam poważniejsze pytanie. Ja zewsząd słyszę o problemach z synchronizają i możliwościach na rage w stosunku do alta. Że na alcie są większe możliwości skryptowe i synchronizacja o wiele lepsza. Jak to będzie działało?

Edytowane przez NiezależnaFretka
Vesa lubi to

22 godziny temu, Castle. napisał:

Osobiście nie jestem fanem czystek, mimo braku jakiegokolwiek majątku na tym serwerze, ale tutaj w sumie mogłaby się przydać, wraz z ustosunkowaniem przez ekipę, a przynajmniej zarząd, w jakim kierunku mają zamiar iść przyszłościowo do samego końca - easy, medium czy high roleplay. Każdy ma swoje plusy, jak i minusy, natomiast jeżeli padłoby na pierwszy, który najbardziej można było odczuć do pewnego momentu, aż nie zaczęto mieszać tych kierunków i ograniczać pola zarobkowego, to w porządku, ale powinny być jakieś odgórne ustalenia, że przykładowo - gracz może mieć 100 milionów na koncie, ale żeby kupić supercara, dom na Vinewood czy inne rzeczy z półki premium, to musi mieć postać jakiś grunt nadający sensowności i spójności, a nie barman/barmanka, która po godzinach mieszka na vinewood, na koncie ma miliony, a wieczorami jest kierowca rajdowym w tuningowanym po brzegi samochodzie. Tym bardziej że jedni dorobili się milionów za czasów, gdy zarobić je było śmiesznie łatwo i flexuja się tym, a inni dołączyli/stworzyli postacie później i jednak jest już bardziej restrykcyjnie. 

Czystka w tym momencie to byłby strzał w kolano. Z resztą obecna gospodarka jest lekko rozdupcona, to fakt ale nie jest tragicznie. Ja sobie to cenię, nie muszę siedzieć multum godzin na tym aby na najgorszy samochód zebrać, albo aby opłacić podatki. Tu problem dotyczy graczy, którzy zarobią kasę ale nie potrafią grać swoich postaci - w sensie wiesz, grasz fryzjerem - skrypt dał Ci kasę, to nie znaczy że masz kupić supercara. Tak samo dostajesz broń, to nie musisz iść i strzelać w kogoś. Wszystko zależy od podejścia gracza... a że są gracze tacy jacy są, to spotykamy się z fryzjerem w RSX (chociaż teraz to nie, ale używam tego jako metafora)

Jesus i Michaelsen lubią to

1 godzinę temu, NiezależnaFretka napisał:

Prace trwały conajmniej od września, więc... przygotowania już były od dłuższego czasu. Więc chyba komentarz nie do końca trafiony. Jedynie fakt taki, że zapowiedzi pojawiły się dopiero jak inny serwis startuje. 

Ja mam poważniejsze pytanie. Ja zewsząd słyszę o problemach z synchronizają i możliwościach na rage w stosunku do alta. Że na alcie są większe możliwości skryptowe i synchronizacja o wiele lepsza. Jak to będzie działało?

"Prace trwały conajmniej od września, więc... przygotowania już były od dłuższego czasu." xdddd co ty bredzisz lalka

20 godzin temu, Vesa napisał:

Będzie to działać? Czy tak jak na ogół po update cos się zjebie?

Czy będzie działać?
Tak. Jako developerzy dokładamy wszelkich starań, żeby nowy system był jak najmniej zbugowany, a przed wdrożeniem wszystko jest testowane przez zespół testerski.

Czy każdy update przejdzie idealnie bez żadnych problemów?
Mimo pracy wkładanej w każdy skrypt, zawsze mogą pojawić się rzeczy, które wyjdą dopiero na żywo. Najważniejsze jest to, żeby problemy były szybko wyłapywane i poprawiane, a nie zostawiane same sobie. I na tym nam najbardziej zależy.

2 godziny temu, NiezależnaFretka napisał:

Synchronizacja w RAGE:MP była problemem kiedyś, ale została przez lata mocno poprawiona. Obecnie różnice nie są aż tak znaczące między RAGE:MP a alt:V pod względem synchronizacji. Opinie o „gorszym syncu” wynikają głównie z doświadczeń sprzed kilku lat, a nie z obecnego stanu platformy.

Mixer, Kekse, Vesa i 2 innych lubią to

Potrzebujesz czegoś? Napisz na pw lub dc!

W wiadomościach proszę o natychmiastowe przedstawienie problemu.
Wiadomości typu "Hej" z oczekiwaniem, aż ja dopytam będą ignorowane

KoruS's discord banner

2 godziny temu, NiezależnaFretka napisał:

Czystka w tym momencie to byłby strzał w kolano. Z resztą obecna gospodarka jest lekko rozdupcona, to fakt ale nie jest tragicznie. Ja sobie to cenię, nie muszę siedzieć multum godzin na tym aby na najgorszy samochód zebrać, albo aby opłacić podatki. Tu problem dotyczy graczy, którzy zarobią kasę ale nie potrafią grać swoich postaci - w sensie wiesz, grasz fryzjerem - skrypt dał Ci kasę, to nie znaczy że masz kupić supercara. Tak samo dostajesz broń, to nie musisz iść i strzelać w kogoś. Wszystko zależy od podejścia gracza... a że są gracze tacy jacy są, to spotykamy się z fryzjerem w RSX (chociaż teraz to nie, ale używam tego jako metafora)

Możliwe, nie zaprzeczam ani nie potwierdzam; oczywiście, jak wspomniałem, że do pewnego momentu było naprawdę w porządku pod kątem zarabiania - nie ukrywając, sam grałem jakąś tam postać, która działała w logistyce, bo pasował mi się ten kierunek rozgrywki, a po godzinach chodziłem na ryby, żeby sobie pograć i przede wszystkim zgarnąć dodatkowe e-dolarki. Jednak po pewnym czasie zaczęto wdrażać poprawki i utrudnienia, które zaczęły ograniczać wszystko, co już bardziej podchodziło pod medium, niż easy-rp, który właśnie miał ten swój plusik, że nie trzeba było grać multum godzin, żeby kupić sobie jakiś tam samochód czy inne pierdoły. Jak najbardziej, był negatywny odzew odnośnie graczy, którzy kumulowali wysokie sumy na kontach, a nawet sam brałem udział w tym odzewie, ale przypuszczam, że wielu osobom chodziło o to samo co mi, czyli... nie tyle blokować łatwy zarobek gotówki, a negować i eliminować zachowania pewnego community, które pracowało, jako mechanik, barman czy inny shit na dwa czy trzy etaty, po godzinach łowili, a końcowo wozili się supercarami, pachnieli drogim perfumem, mieszkali w willach na Vinewood i mieli wiele więcej nieruchomości, grając nie wiadomo jaka postać. Jeżeli ktoś grał barmana, później łowił sobie rybki i napychał kieszenie, ale grał sensownie, szanując przynajmniej minimalny realizm, to spoko, czemu nie. Mi chodzi głównie o to, co wspomniałem kilka linijek wcześniej i fajnie, jakby ekipa/zarząd uzgodnili sobie, w jakim idą kierunku, żeby nie mieszać poziomów, jak zostało zrobione w pewnym momencie. Jeżeli easy, to idźcie w easy, jeżeli medium, to idźcie w medium. Tak, jak wspomniałaś, że stan konta nie jest problemem, tylko podejście graczy, bo można mieć miliony w banku i jeżeli ktoś będzie chciał grać przykładowo biedaka, to wrzuci sobie na /datek, nie będzie z tego korzystał albo wykorzysta, to w jakiś kreatywny sposób. 

4 godziny temu, NiezależnaFretka napisał:

no bo gospodarka nie jest problemem, tylko to, że nie ma egzekwowania tego co i jak ludzie grają. Finalnie mamy barmanów w supercarach, zero podziału na jakąś wyższą-niższą klase, bo normą jest że poznajesz ludzi na grupie rodzinka z 30 wozami, 3 willami które są zbudowane jak w jakiejś incepcji. Kase można dać na /datek, ale no ludzie nie pilnowali poziomu na serwerze, sektory widać, że nie były prowadzone z pomysłem od jakiegoś czasu i dalej jest to chaotyczne - mamy tego efekty. Nie mówiąc, że każdy sektor sobie żyje osobno od dawna. 

dygiii, Mith, FINKPOWER i 11 innych lubią to

image.png.5cb8aa22c8b19db3c3f177627bc6f119.png

VEA1ykW.png

53 minuty temu, Sava napisał:

no bo gospodarka nie jest problemem, tylko to, że nie ma egzekwowania tego co i jak ludzie grają. Finalnie mamy barmanów w supercarach, zero podziału na jakąś wyższą-niższą klase, bo normą jest że poznajesz ludzi na grupie rodzinka z 30 wozami, 3 willami które są zbudowane jak w jakiejś incepcji. Kase można dać na /datek, ale no ludzie nie pilnowali poziomu na serwerze, sektory widać, że nie były prowadzone z pomysłem od jakiegoś czasu i dalej jest to chaotyczne - mamy tego efekty. Nie mówiąc, że każdy sektor sobie żyje osobno od dawna. 

po prostu moka kafe zyje jak berlinskie tureckie rodziny w jednym domu i dziela sie samochodoami bo 15 braci na raz kupuje lambo na podzial zeby kazdy mogl sie pobrandzlowac

milion lajkow pod ta odpowiedzia bym dal, problem egzekwowania i administracji tym jak ludzie stosują łatwą do przyjęcia gospodarkę, z którego wynikł nagły spawn lesbijek japonek scigantek nigdy nie zostal rozwiazany, bo lebki se postawily na liczbe na liczniku zamiast jakosc rozgrywki

"Nie popełnia przestępstwa, kto dopuszcza się czynu, o którym mowa w § 2, w ramach działalności artystycznej, edukacyjnej, kolekcjonerskiej lub naukowej."
"Gry komputerowe i obrazy mogą być traktowane jako forma działalności artystycznej, zwłaszcza jeśli użycie symboli nazistowskich służy przedstawieniu historycznych wydarzeń, tła fabularnego lub kontekstu narracyjnego. W takim przypadku ich użycie może być uznane za dozwolone, pod warunkiem że nie ma na celu propagowania ideologii faszystowskiej."

12 godzin temu, Sava napisał:

każdy sektor sobie żyje osobno od dawna. 

TAK, wreszcie ktoś o tym mówi otwarcie. Brak spójnej narracji administracyjnej. Przykład? Organizacje publiczne wręczają blacklistę za egzekwowanie przepisów dot. transportu ponadnormatywnego, organizacje prywatne nakazują organizowanie tej samej eskorty za której brak dostał ode mnie cytację pewien użytkownik XD

Sava i Jopas lubią to

zg5h6sy.png

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności Regulamin