Skocz do zawartości

GRACZY ONLINE

RageMP: Nowy rozdział dla cywili - część 1

Toyer

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, fajnie, że nie odpuszczacie i idziecie dalej, bo zawsze zdrowa konkurencja zarówno dla jednej, jak i drugiej strony jest czymś pozytywnym, ale tutaj wydaje mi się, że przy panelu wdrażania pomysłów stoi zły doradca. Przegrałem na klimaciku troszkę czasu i niejednokrotnie miałem okazje być świadkiem nie jednej, a setki sensownych propozycji, które miałyby faktycznie pozytywny wpływ na serwer, to wybraliście naprawdę słabe karty.

• Gra w golfa można powiedzieć, że fajnie, zawsze jakieś oderwanie od codzienności.
  • Prace dorywcze, to o ile elektryk, dostawca pizzy czy serwisant budek telefonicznych jest "w porządku", to kierowca autobusu... bardziej pasuje pod jakiś projekt/spółkę, żeby napędzić komuś rozgrywkę, a jednocześnie ograniczyć patologicznych sytuacji - zamiast tego można było zastosować naprawdę wiele innych, ciekawszych rozwiązań.
  • Światła coming home... może być, zawsze coś innego, nowego - chociaż automatyczny limiter we wszystkich samochodach byłby ciekawszym ruchem o czym był temat na discordzie przez kogoś rzucony.
  • System nitro to strzał w kolano po całości, bo na milion procent będzie dochodziło do sytuacji, gdzie pójdzie, to niespodziewanie w obrót cywilny. 

Jeżeli chcecie naprawdę podnieść serwer z przysłowiowych kolan i coś jeszcze /ugrać/, to zacznijcie słuchać ludzi, zamiast robić odwrotnie, bo taką drogą, to zbyt daleko nie zajdziecie - powodzenia!

Skala, Flavoli, Majorrek i 2 innych lubią to

6 godzin temu, wahgwaan napisał:

knajpy drive-thru, salony tatuazu

Zdecydowanie nie...Te boty przyczyniały się do zabicia gastro a zwłaszcza Fryzjera, bo gracz wolał sobie poczekać aż fryzjer sobie zejdzie z dutki i poszedł dobie do bota, gdzie nie musiał odgrywać. I to na faktach mówię, co widziałam xD 

dygiii i Mr. Feniks lubią to

Godzinę temu, Castle. napisał:

Prace dorywcze, to o ile elektryk, dostawca pizzy czy serwisant budek telefonicznych jest "w porządku", to kierowca autobusu... bardziej pasuje pod jakiś projekt/spółkę, żeby napędzić komuś rozgrywkę, a jednocześnie ograniczyć patologicznych sytuacji - zamiast tego można było zastosować naprawdę wiele innych, ciekawszych rozwiązań.

o, to to... też rozmawiałam ze znajomymi. Bardziej by przydało zrobić skrypt ten pod konkretny rodzaj biznesu czy projektu IC. Wtedy firma busiarska, miałaby możliwość samemu ustanowić linię przejazdu (zrobić dla biznesu taką mapkę interaktywną, gdzie wybierze sobie przystanki) i im dalej tym bardziej opłacalne - w sensie no widełki zrobić przy zabieraniu NPC. I wtedy by mogli zabierać już tych NPC, więcej by zarobili za normalnego gracza. Myślę, że takie rozwiązanie dałoby więcej interakcji między graczami

Godzinę temu, Castle. napisał:
  • System nitro to strzał w kolano po całości, bo na milion procent będzie dochodziło do sytuacji, gdzie pójdzie, to niespodziewanie w obrót cywilny. 

Jeżeli chcecie naprawdę podnieść serwer z przysłowiowych kolan i coś jeszcze /ugrać/, to zacznijcie słuchać ludzi, zamiast robić odwrotnie, bo taką drogą, to zbyt daleko nie zajdziecie - powodzenia!

System nitro jak i neony, zapewne będą kontrolowane - i usuwane przed sprzedażą takiego pojazdu osobom poza panelem "ścigantów"

Edytowane przez NiezależnaFretka
naughty, Castle., dygiii i 1 inny lubią to

4 godziny temu, NiezależnaFretka napisał:

Zdecydowanie nie...Te boty przyczyniały się do zabicia gastro a zwłaszcza Fryzjera, bo gracz wolał sobie poczekać aż fryzjer sobie zejdzie z dutki i poszedł dobie do bota, gdzie nie musiał odgrywać. I to na faktach mówię, co widziałam xD 

prosze, zrozum w końcu że nikt nie chce tego grać, błagam

6 godzin temu, NiezależnaFretka napisał:

o, to to... też rozmawiałam ze znajomymi. Bardziej by przydało zrobić skrypt ten pod konkretny rodzaj biznesu czy projektu IC. Wtedy firma busiarska, miałaby możliwość samemu ustanowić linię przejazdu (zrobić dla biznesu taką mapkę interaktywną, gdzie wybierze sobie przystanki) i im dalej tym bardziej opłacalne - w sensie no widełki zrobić przy zabieraniu NPC. I wtedy by mogli zabierać już tych NPC, więcej by zarobili za normalnego gracza. Myślę, że takie rozwiązanie dałoby więcej interakcji między graczami

System nitro jak i neony, zapewne będą kontrolowane - i usuwane przed sprzedażą takiego pojazdu osobom poza panelem "ścigantów"

W sumie do tej pory mimo regulaminów i innych obostrzeń nic nie było kontrolowane.

Skala, Majorrek i Sava lubią to

image.png.3e0e4e416ec78f2613ea0b7c96c990ca.png

11 godzin temu, Castle. napisał:

Będę odpowiadał za dystrybucję systemu nitro i gwarantuję Ci, że byle kto tego nie dostanie. Niezależnie od tego, gdyby po przejściu na Rage miałaby to posiadać tylko jedna osoba (bo tylko ona nadawałaby się do tego) - to tak będzie. Nie zależy nam na spopularyzowaniu tego. By zdobyć taki przywilej trzeba wiele czynników spełnić w grze, nim się położy dłonie na tym. I nie tylko chodzi tutaj o finanse, które swoją drogą, również będą stanowiły pewien pion w tym. Dodatkowo, też wspomnę, że będzie prowadzony spis każdego zainstalowanego systemu w danym samochodzie. Będzie to kontrolowane wyrywkowo/cyklicznie przeze mnie. Osoby łamiące regulamin użytkowania/posiadania tego - będą traciły to (tak samo jak jest z neonami). By pozbyć się samochodu, w którym jest taki system - będzie trzeba go wymontować wcześniej.

luukisek, Morsu i Flavoli lubią to

9 godzin temu, NiezależnaFretka napisał:

Dokładnie tak, a przecież możliwości innej pracy dorywczej były setki, to wymyślono coś, co nie ma najmniejszego sensu oraz realizmu - przecież kierowca autobusu musi posiadać odpowiednie papiery, umiejętności, testy i cała reszta procedur, bo w końcu bezpieczeństwo ludzi. Wspomniany projekt/biznes na pewno przyniósłby większe korzyści w każdym możliwym detalu, bo mogłoby, to działać na zasadzie transportu npc + graczy, organizując rozgrywkę, która nie nudziła się, bo ciągle byłoby coś do zrobienia.

9 godzin temu, NiezależnaFretka napisał:

9 minut temu, naughty napisał:

Będę odpowiadał za dystrybucję systemu nitro i gwarantuję Ci, że byle kto tego nie dostanie. Niezależnie od tego, gdyby po przejściu na Rage miałaby to posiadać tylko jedna osoba (bo tylko ona nadawałaby się do tego) - to tak będzie. Nie zależy nam na spopularyzowaniu tego. By zdobyć taki przywilej trzeba wiele czynników spełnić w grze, nim się położy dłonie na tym. I nie tylko chodzi tutaj o finanse, które swoją drogą, również będą stanowiły pewien pion w tym. Dodatkowo, też wspomnę, że będzie prowadzony spis każdego zainstalowanego systemu w danym samochodzie. Będzie to kontrolowane wyrywkowo/cyklicznie przeze mnie. Osoby łamiące regulamin użytkowania/posiadania tego - będą traciły to (tak samo jak jest z neonami). By pozbyć się samochodu, w którym jest taki system - będzie trzeba go wymontować przed.

Wiem, że z neonami było podobnie mówione, a później jeździły z nimi osoby totalnie cywilne, które nawet nie przyjeżdżały na spoty motoryzacyjne. Oczywiście, pilnowały tego totalnie inne osoby - jeżeli w tej kwestii opiekun faktycznie dotrzyma słowa i będzie tego pilnował, jak oka w głowie, będąc nieugiętym zarówno dla szarych osób, jak i znajomych, to w porządku, może coś z tego będzie, czego oczywiście życzę, ale czas jest najlepszym weryfikatorem.

10 godzin temu, NiezależnaFretka napisał:

Nie jestem zwolennikiem botów aleeee... mają one sens pod warunkiem, że będą na zasadach funkcjonowania, jak za czasów ls-rp.net, gdzie każdy fizyczny biznes posiadał bota - przychodziliśmy do przykładowo Big Ben Pub, gdzie stał bot; klikaliśmy na niego i dostawaliśmy normalnie ofertę, wtedy obie strony były zadowolone, bo lokal funkcjonował 24/7 i przynosił zyski, a gracz nie musiał czekać, jak poebany, aż ktoś wejdzie na duty - wtedy bot normalnie znikał. Ktoś rzuci zaraz tekstem /no i później nikt nie chciał zatrudniać graczy, bo po co?!!1!1!!/, co jest bardzo mylne, bo bardzo dużo ludzi prowadziło normalnie rozgrywkę, a właściciele również działali, żeby ten bot był ostatecznością, bo przynosił on mniejsze zyski;

• Burger hurtowo; $ 5
  • Burger od gracza: $ 30
  • Burger od bota: $ 10

Odnośnie fryzjera - sam wolałem pojechać do npc, gdzie nie czułem takiej presji czasowej przy wyborze, co potrafiło chwile zająć oraz niektórzy mieli problem, jak postać fizycznie przyjeżdżała przykładowo łysa, a ktoś wybierał fryzurę z dłuższymi włosami; bywało parę osób, które nie rozumiały i trzeba było tłumaczyć albo olewać. Akurat w tym typie biznesu powiem tak... niech pierwszy rzuci kamieniem ten, który nie czekał, aż zamknie się jakiś salon fryzjerski, żeby skoczyć do npc. 😏

Nie piszę tutaj, bo gram na konkurencji i chce kogoś kopać lub wyśmiewać, tylko wskazać błędną drogę, dając do zastanowienia; czemu wychodzicie naprzeciw ludziom? Wprowadzacie ograniczenia zarówno tutaj w stylu moderacji, jak i na discordzie pod kątem /aktywnych graczy/, co jest zamykaniem się na różne przytyki, ale także krytykę czy sugestie, z których można wyciągać wnioski - chociażby od osób, które uciekły z serwera z jakichś powodów. Jeżeli chcecie pójść dalej, wstając z kolan i cokolwiek ugrać, to najważniejsze co jest, to otworzyć się na graczy i ich słuchać, co do Was mówią/mówili na każdy możliwy sposób - ogólny discorda, wiadomości prywatne, tickety czy każde inne możliwe drogi. Tak, jak wspominałem wcześniej - sam byłem świadkiem wielu propozycji, z tego, co widzę, to inni również byli takimi świadkami, a dodane zostały rzeczy, które można było zastąpić innymi, ale miałyby one duuuużo większe korzyści zarówno dla społeczności, jak i dla Was, serwera. Z mojej strony, mimo że gram, gdzie gram i nie zawsze było po drodze z klimatem, to życzę refleksji i powodzenia - pamiętajcie, że zdrowa konkurencja, to dobra konkurencja i nie jest to wyścig szczurów na zasadzie; kto wprowadzi więcej nowostek, innowacji czy nie wiadomo jakich systemów, bo nieraz pierdoła więcej przyniesie korzyści, niż gigant.

miami lubi to

Godzinę temu, naughty napisał:

Będę odpowiadał za dystrybucję systemu nitro i gwarantuję Ci, że byle kto tego nie dostanie. Niezależnie od tego, gdyby po przejściu na Rage miałaby to posiadać tylko jedna osoba (bo tylko ona nadawałaby się do tego) - to tak będzie. Nie zależy nam na spopularyzowaniu tego. By zdobyć taki przywilej trzeba wiele czynników spełnić w grze, nim się położy dłonie na tym. I nie tylko chodzi tutaj o finanse, które swoją drogą, również będą stanowiły pewien pion w tym. Dodatkowo, też wspomnę, że będzie prowadzony spis każdego zainstalowanego systemu w danym samochodzie. Będzie to kontrolowane wyrywkowo/cyklicznie przeze mnie. Osoby łamiące regulamin użytkowania/posiadania tego - będą traciły to (tak samo jak jest z neonami). By pozbyć się samochodu, w którym jest taki system - będzie trzeba go wymontować wcześniej.

Jeśli ma używać tego jedna osoba, to po co to w ogóle wprowadzać? Nie rozumiem takiego dziwnego podejścia - Nie ograniczać, tylko regulować. Bo co, ludzie będą tickety pisać o instalowanie nitro? Paranoja... Ale też ograniczanie tego wpłynie na frustrację innych, a chyba nie o to chodzi prawda? Paywall, no też średnio to widzę szczególnie wiedząc ile gotówki jest aktualnie w obrocie. 
Potrzebujecie raczej kogoś kto jest zajarany graniem zmotoryzowanej strefy, kto będzie w niej grał na bieżąco - Bo z tym był problem, opiekunowie stref nie grali w swoich strefach, przez co nawet nie wiedzieli co się tam dzieje - A efekty chyba widzisz. 

Neony, nitro - To wszystko brzmi super dla zajawkowiczów, pokazówa i szpan na zlotach tematycznych. Ale takie wozy z automatu powinny się stawać nielegalnymi pod groźbą kolosalnych sankcji wraz z nakazem doprowadzenia pojazdu do stanu początkowego. Niech nawet pół serwera ma to zainstalowane, ale korzysta z głową. Tutaj ściganci swoimi projektami jeździli na daily - I to nie były jakieś wyjątki, tak się działo już od lat i nikt nie reagował. Ignorowaliście sami swój regulamin, nie respektowaliście go więc gracze też przestali. 

GrooVek, Sava, miami i 1 inny lubią to

image.png.3e0e4e416ec78f2613ea0b7c96c990ca.png

2 godziny temu, fakehustler napisał:

Jeśli ma używać tego jedna osoba, to po co to w ogóle wprowadzać? Nie rozumiem takiego dziwnego podejścia - Nie ograniczać, tylko regulować. Bo co, ludzie będą tickety pisać o instalowanie nitro? Paranoja... Ale też ograniczanie tego wpłynie na frustrację innych, a chyba nie o to chodzi prawda? Paywall, no też średnio to widzę szczególnie wiedząc ile gotówki jest aktualnie w obrocie. 
Potrzebujecie raczej kogoś kto jest zajarany graniem zmotoryzowanej strefy, kto będzie w niej grał na bieżąco - Bo z tym był problem, opiekunowie stref nie grali w swoich strefach, przez co nawet nie wiedzieli co się tam dzieje - A efekty chyba widzisz. 

Neony, nitro - To wszystko brzmi super dla zajawkowiczów, pokazówa i szpan na zlotach tematycznych. Ale takie wozy z automatu powinny się stawać nielegalnymi pod groźbą kolosalnych sankcji wraz z nakazem doprowadzenia pojazdu do stanu początkowego. Niech nawet pół serwera ma to zainstalowane, ale korzysta z głową. Tutaj ściganci swoimi projektami jeździli na daily - I to nie były jakieś wyjątki, tak się działo już od lat i nikt nie reagował. Ignorowaliście sami swój regulamin, nie respektowaliście go więc gracze też przestali. 

Może źle mnie zrozumiałeś tutaj albo ja trochę źle dobrałem słowa. Logiczne jest to, że świeża osoba, która dołączy do otoczki nielegalnych wyścigów nie dostanie tego od ręki. Musi zapracować na swoje zaufanie i pozycje w świecie in-character, by w ogóle pozyskać kontakt do osoby, która będzie "załatwiała" taką zabawkę (i tak, będzie to tylko dostępne drogą IC - ticket będzie jedynie formalnością w trakcie zostawiania samochodu na dziupli, by spisać w docs dane, czy po to by się umówić na odbiór samochodu). "Nie zależy nam na spopularyzowaniu tego" - w kontekście, że nie będziemy każdemu wpychać tego do samochodu od razu po przejściu na Rage. Jak mam być szczery, na obecny moment wyliczyłem z 6 postaci (aktywnych, pół-aktywnych), które mogłyby ubiegać się o kontakt do takiej osoby. Paywall nie będzie też przesadnie duży - nikt nie mówił tutaj o kwotach rzędu $100,000+ za taki system. Obecnie prowadzę strefę zmotoryzowaną niecały miesiąc; mam do tego wizję i dużo parcia, by przelać to co mam w głowie na grę. Pamiętajmy jednak, że jesteśmy ograniczeni też czymś, co nazywamy czasem. Nie jestem w stanie wszystkiego wprowadzić za jednym zamachem, tylko stopniowo, zaczynając od ogólnodostępnej strefy, kończąc na "zamkniętej" strefie, do której powoli przechodzę jeśli chodzi o zmiany w prowadzeniu i zasadach, które dotychczas panowały. Bo ciężko się nie zgodzić z tym, że dotychczas ściganci byli źle prowadzeni, a zasady były niekonsekwentnie egzekwowane. Liczę tutaj ze strony wszystkich graczy na kredyt zaufania, bo mimo wszystko, moja praca nad naprawą tej strefy dopiero się zaczęła.

dygiii, luukisek i Madlyn lubią to

20 godzin temu, wahgwaan napisał:

Usunalbym dodatkowa premie za dostarczenie towaru do aktywnych interiorow, aby uniknac naduzyc i wymusic poniekad na dowozacym immersyjny roleplay, za ktory moglby zgarnac tipy z orderow - zgodnie z wola zywych graczy, a nie systemu. Sam dzieki takiej grze na kurierce otrzymywalem gratyfikacje, gdy trafialem na otwarte biznesy. I dodalbym opcje zamowien /call w miejsca publiczne, na zasadzie aplikacji Grubhub: Food Delivery z amerykanskiego rynku, aby osoby grajace w plenerze mogly wejsc w interakcje z dostawca (np. pizza delivery). Wowczas jedzenie odnawialoby x ilosc zycia, mniejsza niz zamowienie z istniejacego biznesu. Otworzyloby to furtke dla sektora biznesowego, zeby inwestowac w pojazdy dostawcze i zatrudniac pracownikow dedykowanych stricte pod delivery. To kluczowe, aby utrzymac nacisk na tym, zeby gracze wchodzili w interakcje ze soba, nie tylko z mechanika systemowa.

Plus mala propozycja do przyszlej aktualizacji dot. biznesow. Postawcie wiecej otwartych interiorow do gry, spojnych z lore VIBE, jesli jest taka opcja i nie wplynie to ostro na optymalizacje serwera. W mojej opinii duzo oddadza knajpy drive-thru, salony tatuazu, czy centra gry jak Chinatown. I przede wszystkim przydaloby sie sfocusowac na spotach jak Vespucci Beach, Vinewood Plaza, zeby je skutecznie zaludnic. Kiedys chcielismy ku temu wykorzystac food truck, ale zablokowano nasza idee odgornie nalozonym limitem - istniala juz meksykanska budka, ktora byla nieaktywna. A nie powinno sie ograniczac czyjejs kreatywnosci, jesli moze to pomoc w funkcjonowaniu konkretnego sektora gry. Analogiczna wiadomosc zwrotna dostalismy w zwiazku z proba wykorzystania - wowczas istniejacego - interioru na VW0.

Place Marker miał mieć takie zadanie, ale szczerze po przejechaniu się po nich część wydane się zrobiona z jakimś pomysłem, ale albo są jak niedokończone, albo nie pasują do tego czym miały być.

Np:

- laguna na Paleto Bay wygląda jak plaża dla LS niż tego regionu. No fajnie to wygląda ale totalnie nie pasuje do terenu i wygląda trochę jak przeniesiony Ocean bounty bar

- Intek vespucci wygląda jak niedokończony z milionem punktów, które mają sens ale są tak rozstawione że wygląda to jak randomowo postawione rzeczy. 

- park sekwoi gdzie..  nie ma sekwoi. I wygląda jakby tylko do danego momentu był na niego pomysł. (Ale ma fajne zejście na plażę by oglądać latarnię morską)

Minus tylko taki, że nie ma łatwo dostępnej rozpiski by szary gracz wgl ogarnął co to za miejsce, a na mapie w grze opisu nie ma. A takie spoty dają fajna opcje gry 

wahgwaan, Majorrek i dygiii lubią to

image.png.5cb8aa22c8b19db3c3f177627bc6f119.png

VEA1ykW.png

16 minut temu, naughty napisał:

Może źle mnie zrozumiałeś tutaj albo ja trochę źle dobrałem słowa. Logiczne jest to, że świeża osoba, która dołączy do otoczki nielegalnych wyścigów nie dostanie tego od ręki. Musi zapracować na swoje zaufanie i pozycje w świecie in-character, by w ogóle pozyskać kontakt do osoby, która będzie "załatwiała" taką zabawkę (i tak, będzie to tylko dostępne drogą IC - ticket będzie jedynie formalnością w trakcie zostawiania samochodu na dziupli, by spisać w docs dane, czy po to by się umówić na odbiór samochodu). "Nie zależy nam na spopularyzowaniu tego" - w kontekście, że nie będziemy każdemu wpychać tego do samochodu od razu po przejściu na Rage. Jak mam być szczery, na obecny moment wyliczyłem z 6 postaci (aktywnych, pół-aktywnych), które mogłyby ubiegać się o kontakt do takiej osoby. Paywall nie będzie też przesadnie duży - nikt nie mówił tutaj o kwotach rzędu $100,000+ za taki system. Obecnie prowadzę strefę zmotoryzowaną niecały miesiąc; mam do tego wizję i dużo parcia, by przelać to co mam w głowie na grę. Pamiętajmy jednak, że jesteśmy ograniczeni też czymś, co nazywamy czasem. Nie jestem w stanie wszystkiego wprowadzić za jednym zamachem, tylko stopniowo, zaczynając od ogólnodostępnej strefy, kończąc na "zamkniętej" strefie, do której powoli przechodzę jeśli chodzi o zmiany w prowadzeniu i zasadach, które dotychczas panowały. Bo ciężko się nie zgodzić z tym, że dotychczas ściganci byli źle prowadzeni, a zasady były niekonsekwentnie egzekwowane. Liczę tutaj ze strony wszystkich graczy na kredyt zaufania, bo mimo wszystko, moja praca nad naprawą tej strefy dopiero się zaczęła.

A co w niej było nie tak, że trzeba ją naprawiać? Pytanie czy ściganci będą mieli w końcu realne konsekwencje - usuwane (skasowane wozy) i FCK po jeździe jak szurnieci? Bo bez urazy ale jak ludzie z nitro mają jeździć po mieście czy innych terenach zabudowanych (a pewnie tak będzie) to patrząc na ilość kamer i social mediów w tych czasach używanie tego jest ogromnym też ryzykiem i powinno być zachowane na pokazy a nie na ulice

dygiii lubi to

image.png.5cb8aa22c8b19db3c3f177627bc6f119.png

VEA1ykW.png

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności Regulamin